Експертите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ започват работа по спора за болничните

Експерти от КНСБ и КТ „Подкрепа“ започват работа във връзка с продължаващите спорове за плащането на първите три дни от болничните.

Сформираната експертна работна група започва работа в понеделник.

Ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ категорично заявяват, че няма да допуснат с цената на всички допустими от закона средства да се орязват правата на работниците и служителите, когато техните работодатели не са изпълнили задължението си по закон да внесат дължимите осигурителни вноски и данъци.

Експертите на двата синдиката не са съгласни и с появяващите се нови и все по-обхватни предложения на работодателските организации, в които се засягат правата на работещите.

„Ползването на аргументи, произтичащи от задълженията на т.н. самоосигуряващи се лица са не само непрофесионални, но и крайно алогични, тъй като при тях става дума за личен ангажимент, ясно описан в КСО, тъй като те нямат работодател. И в този случай практиката по света е еднозначна – самонаетите/самоосигуряващи се лица изпълняват всички задължения по собственото си осигуряване и сами внасят за себе си съответните осигурителни вноски, дължими по закон. Поради това неизпълнението на задълженията за внасяне на осигурителните вноски при самоосигуряващите се влече санкция за самите тях. А нарушенията по отношение задълженията, свързани с осигуряването на работниците и служителите пораждат санкции за работодателите им”, заявяват в обща позицията от КНСБ и КТ „Подкрепа”.

Сформираната обща експертна работна група, която започва работа в понеделник, ще направи собствено изследване и анализ на информацията и данните по темата в НОИ, НАП и НЗОК и ще излезе със собствени заключения и препоръки по достъпа до обезщетения, документацията и контрола за установяване истинността на настъпването на риска временна неработоспособност. /БГНЕС