Терористична атака до турския парламент

В неделя близо до парламента на Турция в Анкара е извършена "терористична атака", при която двама полицаи са ранени, съобщи вътрешното министерство. Министерството каза, че двама нападатели са пристигнали в търговско превозно средство около 9:30 сутринта (0630 GMT) „пред входната врата на Главна дирекция за сигурност на нашето Министерство на вътрешните работи и са извършили бомбена атака“.

„Единият от терористите се самовзриви, а другият беше неутрализиран“, добави министерството в социалните медии, като каза, че двама служители са получили „леки наранявания“.

Както съобщава телевизионният канал TRT, терористите се приближиха до входа на сградата на министерството, един от тях задействал взривовете върху себе си. Охраната на ведомството е открила огън по нападателите. Последвала кратка престрелка, в резултат на която вторият терорист бил неутрализиран. В момента всички пътища в радиус от минимум 500 м от сградата на МВР са блокирани. В района работят сапьори и полицейски специалисти. Разположени са полицейски бронирани машини с картечни кули, чиито дула обаче са покрити с капаци. Също така в района на инцидента бяха разположени екипи на полицията с пластмасови щитове за борба срещу безредиците. Няма обаче тълпа и опасност от пробиване на кордона. Генералната прокуратура на Анкара е започнала разследване на експлозията.

Телевизионният канал „А хабер“ показва кадри на обект, подобен на гранатомет, който лежи в района на взрива. Какво точно е това оръжие и на кого принадлежи не се съобщава.

Турските медии също обсъждат снимка на РПГ на мястото на инцидента: очевидно гранатометът е бил използван по време на битката след терористичната атака. Отбелязва се, че терористът е открил огън по полицията с дългоцевно оръжие.

В района се намират няколко други министерства и турския парламент, който трябваше да отвори отново днес с обръщение на президента Реджеп Ердоган, според турските медии. Телевизионният канал NTV съобщи за стрелба в отцепения район, където има екипи за спешна помощ.

Сапьори обезвредиха няколко подозрителни кутии близо до сградата на турското министерство на вътрешните работи в Анкара след терористичното нападение на екстремисти, съобщава телевизионният канал AHaber. Каналът показа на живо работата на сапьори, които проверяват автомобила, използван от терористите. Експерти извадиха няколко съмнителни кутии от кола със счупени стъкла и извършиха контролиран взрив, елиминирайки заплахата. " „Сигналите се заглушават в района, за да се елиминира възможността за дистанционна детонация“, отбелязва каналът. Полицията моли журналистите да се отдалечат от мястото на инцидента.

Екстремистите, които направиха опит за терористична атака в турската столица Анкара, пристигнаха там с кола, която са откраднали в провинция Кайсери, убивайки собственика й, твърди вестник "Сабах". "Двама екстремисти, които атакуваха сградата на турското министерство на вътрешните работи, откраднаха бял миниван в Кайсери. Собственикът на колата, ветеринарен лекар от село Девели Микаил Бозлоган, беше прострелян в главата от екстремистите, а тялото му беше открити от жители на селото на празен терен“, пише изданието. Все още нито една терористична група не е поела отговорност за инцидента.

Столицата Анкара на няколко пъти бе арена на редица атаки, особено през 2015 и 2016 г. Много от тях поети от забранената сепаратистка група Кюрдската работническа партия (ПКК) или групировката "Ислямска държава". ПКК, която води бойва срещу турската държава от 1984 г., е включена в черния списък като терористична група от Анкара и нейните западни съюзници. Кюрдски бойци, свързани с ПКК, контролират по-голямата част от Североизточна Сирия. През октомври 2015 г. при атака пред централна гара в Анкара, поета от групировката "Ислямска държава", бяха убити 109 души. Последният бомбен атентат в Турция беше на търговска улица в Истанбул през ноември 2022 г., където бяха убити шестима и 81 бяха ранени. Никой не пое отговорност, но Турция обвини забранената ПКК, че стои зад атаката, и каза, че е задържала 46 души, включително сирийка, заподозряна в поставянето на устройството. Атентатът е извършен на популярната търговска улица Истиклял авеню в неделя следобед. /БГНЕС