Експлозии в централен Иран, държавните медии отричат израелска атака

Експлозии разтърсиха централната иранска провинция Исфахан тази сутрин. Американските медии, цитирайки официални лица, заявиха, че Израел е нанесъл ответен удар по Ислямската република.


Нападението се случва по-малко от седмица, след като Техеран изстреля бараж от над 300 безпилотни самолета и ракети в първата си директна атака на територията на Израел. Това безпрецедентно нападение беше отмъщение за по-ранен удар в Сирия, за който Израел беше обвинен.

Ескалиращото противопоставяне между съперниците накара световните сили да призоват към предпазливост и да призоват двете страни да не позволят проблемите, които са в основата на войната в Газа, да се разгърнат в по-широк конфликт в целия Близък изток.

Ето какво знаем досега за удара в Иран:

Какво е било поразено?

Рано днес иранската информационна агенция Фарс съобщи, че са били чути "три експлозии" близо до военновъздушната база Шекари в северозападната част на провинция Исфахан.Говорителят на иранската космическа агенция Хосейн Далириан заяви, че са свалени няколко безпилотни самолета и че "засега не е имало ракетна атака".

Неназован американски служител каза пред Си Ен Ен, че израелския удар на територията на Иран не е бил насочен срещу ядрен обект.

Иранската информационна агенция Tasnim предаде, че "ядрените съоръжения в провинция Исфахан са напълно защитени". Позовавайки се на информирани източници, агенцията също така отрече Иран да е бил атакуван от чужбина.

Според местна активистка група взривове са били регистрирани и в Южна Сирия.

Как реагира Иран?

Системите за противовъздушна отбрана над няколко ирански града са били задействани.

По данни на информационната агенция Mehr полетите до градовете Техеран, Исфахан и Шираз са били преустановени. Летищата в няколко части на страната са били затворени за часове.

Софтуерът за проследяване на полетите показа, че те избягват Западен Иран, включително Исфахан, и заобикалят Техеран от север и изток.

Един от самолетите на flydubai, който вече беше отпътувал за Техеран, трябваше да се върне в Дубай, след като летището в иранската столица беше затворено, се казва в изявление на емиратската авиокомпания.

Сутринта иранската телевизия предаваше на живо нормалното пътно движение на кръговото кръстовище в Исфахан, а официалната информационна агенция ИРНА заяви, че след експлозиите не са отчетени "големи щети".

Защо сега?

Подкрепяните от Иран въоръжени групировки в целия регион извършват нападения срещу Израел, откакто през октомври избухна войната в Газа.

Иран подкрепя както ливанската "Хизбула", така и палестинската групировка "Хамас".

В отговор на смъртоносната атака срещу иранското консулство в Дамаск на 1 април, за която Израел е обвинен, Техеран изстреля стотици ракети и безпилотни самолети срещу своя заклет враг. Израел обеща да отговори на това нападение, започнало на 13 март. Само няколко часа преди да се чуят експлозиите в Иран днес, външният министър предупреди, че Израел ще "съжалява" за всяко нападение срещу страната му.

В речта си пред Съвета за сигурност на ООН по време на заседанието за Близкия изток на 18 април външният министър на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан нарече обстрела на Ислямската република през уикенда "легитимна отбрана" и заяви, че Израел трябва да "прекрати всякаква по-нататъшна военна авантюра".

Каква беше реакцията?

Израелските военни бяха категорични пред АФП: "засега нямаме коментар", когато бяха запитани за съобщенията за експлозии и удари в Иран и Сирия.

Белият дом и Пентагонът не са коментирали случилото се.

Няколко американски медии съобщиха, че Вашингтон е получил предварително известие за израелските удари, но не е одобрил операцията и не е участвал в нейното изпълнение. /БГНЕС