Експлозия в Северна Митровица нанесе щети на околните сгради

На 16 ноември в северната част на Митровица избухна експлозия, при която имаше само материални щети, съобщи „Албениън пост“.

Новината стана известна чрез 24-часовия доклад на косовската полиция, в който се подчертава, че са повредени стените на обект и прозорците на апартамент.

"Съобщено е, че на 16.11.2023 г. в резултат на експлозията на подозрително превозно средство са повредени стените на обект и прозорците на апартамент. Във връзка със случая съответните полицейски части са отишли на място за по-нататъшна обработка на случая", се посочва в полицейския доклад.

Според доклада случаят е описан като "Причиняване на обща опасност".

Също така се казва, че във връзка със случая съответните полицейски части са отишли на място за по-нататъшно третиране на случая.

От 1 ноември досега около 2000 автомобила с незаконни регистрационни номера в Северно Косово са били преоборудвани в Косово.

Преди няколко дни Министерството на вътрешните работи обяви, че всички лица, които притежават автомобили с незаконни регистрационни номера, ще могат да се възползват от облекченията за регистрация с регистрационни номера RKS, до 1 декември 2023 г.

Това включва митнически такси, административен данък в Центъра за регистрация на превозни средства, такса за регистрационни табели и такса за оборудване на свидетелството за регистрация на превозното средство.

Брюкселското споразумение за свободата на движение между Косово и Сърбия беше постигнато през 2011 г. и предвиждаше в Косово да се използват само регистрационни табели със знаци RKS (Република Косово) или KS (Косово, неутрално по отношение на статута).

В споразумението се посочва, че "като временна мярка властите в Косово ще удължат валидността на регистрационните табели KS за първоначален период от пет години".

През 2016 г. Прищина и Белград отново се споразумяха за валидността на регистрационните табели KS за още пет години, което означава, че техният "срок на валидност" е изтекъл през 2021 г.

През 2020 г. Министерството на вътрешните работи на Косово отмени Административната инструкция за регистрация на превозни средства с регистрационни табели KS, така че от септември 2021 г. те вече няма да се издават.

Решението на правителството на Косово за реципрочност със Сърбия за регистрационните табели, както и за личните документи, предизвика бунт на сърбите в Северно Косово в края на юли и началото на август 2022 г./БГНЕС