Пълномощният министър на Русия Филип Воскресенски: Експулсирани сме незаконно, никой не е работил срещу България

Заминавам с благодарност към България и българите, с които съм работил дълги години. Това заяви пред БГНЕС пълномощният министър на Руската федерация в София Филип Воскресенски, който е един от експулсираните руски дипломати.

На въпрос как ще коментира решението на българското правителство, той заяви, че от Посолството на Русия в България вече е направен официален коментар за случилото се, а именно обявяването на 70 руски дипломати и служители за персона нон грата.

„Огромна благодарност към българите, които изразиха голяма подкрепа към нас тези дни, и не само”, каза още Воскресенски.

Всички 70 руски дипломати и служители, които са експулсирани, заминават днес. Никой от нашите хора, които сега са експулсирани незаконно, арогантно, нито един от тях не е работил срещу Република България, добави Воскресенски.

Той е категоричен, че всеки от тях е работил откровено и открито само и единствено за развитието на руско-българките отношения.

Воскресенски съобщи, че общо около 180 души ще заминат от България с двата руски самолета, които пристигнаха по-рано днес. Сред руските служители има такива, заемащи различни длъжности – готвач, енергиен работник и други.

Генералният консул на Варна Владимир Климанов, Андрей Громов, генерален консул в Русе, както и други руски дипломати, също са сред експулсираните. По думите на Воскресенски те са абсолютно незаконно експулсирани, без никакво основание.

Той заяви, че не просто се надява, а е сигурен, че ще се върне отново в България в качеството си на руски дипломат. „Няма никаква криза, проблем в отношенията между нашите народи, защото никой не може да развали руско-българските отношения“, категоричен е Воскресенски. Според него кризата в двустранните отношения между двете държави не може да окаже влияние между народите ни. „Никой не може да развали нашите отношения. Нито Кирил Петков, нито други хора“, каза още пълномощният министър. /БГНЕС