Екстрадиран Митьо Очите от Турция

Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите, ще бъде екстрадиран в България днес. Турските власти ще го предадат на българските в полицейския участък на летище "Ататюрк" в Истанбул.

Митьо Очите беше арестуван в началото на август в луксозен хотел край Босфора, в компанията на общинския съветник от БСП Бенчо Бенчев и на бившия депутат от ДПС Несрин Узун.

Трима представители на Главена дирекция "Охрана" при Министерство на правосъдието са изготвили план, който е одобрен от турското министерство на правосъдието за фактическото предаване. Те ще приемат Димитър Желязков и ще го конвоират до България с полет, който пристига на летище София днес. Веднага след пристигането му в София ще му бъдат повдигнати обвинения.

БГНЕС припомня, че на 2 август 2018 г. при зрелищна акция на МВР беше разбита група за рекет, палежи и побоища, която според прокуратурата, се оглавява от Димитър Желязков. Той не беше задържан. В хода на разследването стана ясно, че в групата на Митьо Очите участват и общински съветници от Несебър и Бургас. Единият от общинските съветници е Бенчо Бенчев от Бургас, който беше задържан, а след това пуснат под парична гаранция от 50 000 лева. Общинарят стана клиент на прокуратурата за това, че е укрил в Турция и Гърция несебърския бос Димитър Желязков.

Впоследствие се разбра, че Митьо Очите се е укрил в Турция където бе задържан от турските власти.

Част от престъпната група на Димитър Желязков – Очите е и общинският съветник от Несебър Пейко Янков. Според прокуратурата, Пейко Янков е участвал в изнудване, за което се събират данни вече 2 години, както за палеж и участие в организирана престъпна група. Общинският съветник от Несебър беше последният задържан по разследването за престъпната група на Желязков, като Янков се предаде сам на властите. Той беше с издадена Европейска заповед за арест, след като в деня на масовите задържания по Южното Черноморие - 1 август, Янков не бе открит в дома си. /БГНЕС