Екстракт от гроздови семки удължава живота

Екстракт от гроздови семки селективно унищожава остарели клетки при мишки, което им позволява да живеят с 9 процента по-дълго от техните събратя. Приемането на екстракта прави мишките физически по-здрави и намалява размера на туморите, когато се използва заедно с химиотерапия за лечение на рак, установява ново изследване на учени.

Откритието засилва аргументите за бъдещи терапии против стареене, насочени към стареещите клетки, които губят способността си да се възпроизвеждат и вместо това причиняват възпаление.

Стареещите клетки се увеличават с напредване на възрастта и са свързани с различни старчески състояния, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и остеопороза.

За да открият вещество, което може да унищожи тези клетки, учени от Университета на Китайската академия на науките в Шанхай тестват различни екстракти срещу стареенето на клетките. В мащабно проучвне най-добри резултати дава химикал, открит в гроздови семки, наречен процианидин С1 (PCC1).

При ниски концентрации PCC1 предотвратява производството на възпалителни вещества на стареещите клетки. При високи концентрации химикалът убива старите клетки, като същевременно оставя по-младите клетки непокътнати.

За да тества ефективността му при живи животни, екипът инжектира 171 мишки на възраст 2 години - еквивалентно на около 70 в човешки години - или с PCC1, или с контролен разтвор два пъти седмично до края на живота на животните. Средно PCC1 увеличава продължителността на живота на мишките с 9 процента.

Екстрактът подобрява и физическото състояние на по-младите мишки. Животните на възраст под 2 години се инжектират или с контролен разтвор, или с PCC1 на всеки две седмици в продължение на четири месеца, след което са подложени на редица физически тестове. Мишките, които са получили лечението, са имали значително по-бърза максимална скорост на ходене, по-силна сила на захващане и по-добра издръжливост при бягане на бягаща пътека, в сравнение с мишките, на които е бил даден контролния разтвор.

Известно е, че химиотерапията ускорява стареенето на клетките в туморите. За да разбере дали PCC1 може да убие тези остарели туморни клетки, засилвайки въздействието на химиотерапията, екипът изпробва химикала заедно с митоксантрон, лекарство, използвано за лечение на рак на гърдата, неходжкинов лимфом и остра миелобластна левкемия, наред с други видове рак.

Екипът тества това комбинирано лечение при мишки, имплантирани с клетки от човешки тумори на простатата. Лечението на мишки както с PCC1, така и с митоксантрон намалява туморите с около 75 процента, докато само химиотерапията ги намалява средно с 44 процента.

Фактът, че екстрактът не засяга здравите клетки, предполага, че може да бъде „обещаващо терапевтично лечение против стареене“, казва Дориан Зиглер от Университета в Лозана в Швейцария. Бъдещите изследвания ще трябва да проучат дали PCC1 има подобни ефекти върху хората, добавя той./БГНЕС