Екстремният K3 Ultra маратон посрещна над 550 участници в Златоград

Приключи второто издание на най-живописния у нас маратон K3 Ultra Golden Border Race. Събитието се състоя на 26 септември в златната столица на Родопите – Златоград. Организатор на маратона е Сдружение K3 Ultra подкрепени от опитни деятели на първите ултра маратони в България и много доброволци от района на Златоград, съобщиха от Съюза на пивоварите.

Проливният дъжд не попречи на близо 550 ентусиасти да се включат в екстремната надпревара на 3 различни дължини. Лошото време направи още по-трудни стръмните и каменисти трасета в сърцето на планината, но желанието и спортният дух на участниците помогнаха за преодоляване на предизвикателствата. Първи финишираха победителите на най-късата дистанция от 23 км - Христо Йорданов (01:43:26) и Антония Георгиева (02:00:39). На разстоянието от 53 км първи са Йордан Тодоров (05:42:06) и Славена Топалска (06:26:00). В най-трудната дисциплина, 85.3 км победители са Росен Русев (09:39:49) и Боряна Николчева и Нели Ангелова (12:19:01) с еднакво време. Партньор на К3 Ultra маратона бе и Съюзът на пивоварите в България. Браншовата организация за пореден път се включи в инициатива, подкрепяща необходимостта от физическа активност, движение и спортни занимания. Това е и една от целите на Националната бирена академия на СПБ, която популяризира изследвания и практики за здравословен начин на живот.

„Партньорството на СПБ със Сдружение K3 Ultra – инициатор на маратона в Златоград – ни вдъхнови да участваме в поредното събитие проведено в рамките на Националната Бирена Академия. То е не само атрактивна инициатива, но и показателен пример за практическото стимулиране на активния начин на живот.“ коментираха от браншовата организация. В духа на общите усилия и с грижа към участниците в маратона, Съюзът на пивоварите успя да освежи състезателите с безалкохолна и традиционна бира. По този начин маратонците се убедиха лично, че пивото хидратира и възстановява организма след физически натоварвания. Неслучайно учените често препоръчват кехлибарената напитка като подходяща след спорт.