Еквадор конфискува 9 тона кокаин в контейнер с банани

Пратка кокаин с тегло 8,8 тона, скрита в контейнер с банани, беше заловена от еквадорската полиция. Според Daily Star товарът е пътувал за Белгия.

Шефът на еквадорската полиция Фаусто Салинас смята, ако дрогата достигне местоназначението си, наркотрафикантите биха могли да спечелят над 330 милиона долара от продажбата им. През последните години Еквадор се превърна в една от основните южноамерикански транзитни страни на наркокартелите. Произведен в съседните Перу и Колумбия, кокаинът редовно е откриван в еквадорските пристанища. Само през 2022 г. местната полиция е заловила над 200 тона наркотици от клас А.

Тъй като Еквадор е един от най-големите износители на банани в света, пакетите с наркотици, скрити в контейнери за плодове, не са необичайни.

Задържането на голяма пратка кокаин съвпадна с посещението в страната на белгийския вътрешен министър Анелиз Верлинден и еврокомисаря по вътрешната политика Илва Йохансон. Увеличаването на доставките на наркотици в Белгия през последните няколко години увеличи значително пазара в Европа. В тази връзка европейските политици се опасяват от разрастването на корупцията и насилието и предприемат мерки за борба с южноамериканските наркокартели. По-рано беше съобщено за специална операция, проведена от службите на Нова Зеландия. Полицията засече плаващ в океана товар кокаин с тегло 3,2 тона. /БГНЕС

Кито / Еквадор