Еквадор обяви извънредно положение в три провинции

Еквадорският президент Гийермо Ласо оповести в Туитър, че ще бъде въведен полицейски час и хиляди войници и полицаи ще бъдат изпратени в провинциите Гуаяс, Манаби и Есмералдас, за да „наложат мира и реда“. В Еквадор се наблюдава рязко увеличение на убийствата и престъпленията, свързани с банди.

Това е вторият път, когато г-н Ласо използва извънредни правомощия за ограничаване на насилието, откакто встъпи в длъжност миналата година.

„Улиците ще усетят тежестта“ на силите за сигурност, туитира г-н Ласо. Той каза, че 4000 полицаи и 5000 войници от въоръжените сили на Еквадор ще бъдат разположени в трите провинции. Полицейският час, който ще се прилага само в определени райони, ще бъде от 23:00 до 05:00 часа местно време. „Обществото няма да се примири. Нашият мир никога няма да бъде принесен в жертва на престъпните банди”, подчерта той.

Президентът Ласо обвини наркотрафика за проблемите с престъпността на Еквадор. Страната от Андите се използва като транзитен маршрут за кокаин, контрабандно внасят от съседни Перу и Колумбия, а и се твърди, че мощните мексикански наркокартели действат чрез местни банди. Пристанищният град Гуаякил, в провинция Гуаяс, е 50-ти в света по престъпност според класацията на Insight Crime, уебсайтът за разследваща журналистика. Според този сайт процентът на убийствата в Еквадор се е увеличил по-бързо от всяка друга страна в Латинска Америка или Карибския басейн през 2021 г. През февруари няколко мъже бяха открити обезглавени в Дуран, близо до Гуаякил, а двама мъже бяха открити с белезници и обесени на пешеходен мост - метод, използван от мексиканските наркокартели.

Еквадор преживя също най-смъртоносните затворнически бунтове в своята история, които шокираха страната и разкриха силата на бандите, действащи в затворите. През септември около 119 затворници бяха убити в затвор в Гуаякил. По-малко от два месеца по-късно най-малко 68 затворници загинаха при нови битки в същия затвор. Президентът Ласо обяви общонационално 60-дневно извънредно положение през октомври след бунтовете в затвора. Мерките обаче бяха критикувани от Конституционния съд, който намали наполовина извънредния период на 30 дни и разпореди военните трябва да подкрепят само полицейските операции. /БГНЕС, Би би си

Тагове: