Еквадор ще гласува на референдум за нефтени сондажи в Амазония

За едни джунглата на Еквадор е дом и ценен инструмент в борбата с изменението на климата, а за други - жизненоважно решение за изпитващата затруднения икономика.


В необичаен пример за климатична демокрация еквадорците ще решат кое е по-важно - сондажите за нефт или опазването на Амазония - на внимателно наблюдаван референдум в неделя.

Сондажите ще се извършват в националния парк Ясуни - една от най-разнообразните биосфери в света, в която живеят три от последните неконтактни коренни населения в света.

Те започнаха през 2016 г. след години на напрегнати дебати и неуспешни усилия на тогавашния президент Рафаел Кореа да убеди международната общност да плати на закъсалия с пари Еквадор 3,6 млрд. долара, за да не се правят сондажи там.

След дългогодишни искания за провеждане на референдум Върховният съд на страната разреши гласуването през май да се реши съдбата на "блок 43", който допринася за 12 % от 466 000 барела дневно, добивани от Еквадор.

Правителството на отиващия си президент Гилермо Ласо изчислява загубите на 16 милиарда долара през следващите 20 години, ако сондажите бъдат спрени.

"Ясуни е като майка за света... Трябва да вдигнем глас и ръце, за да може нашата майка да се възстанови, да не бъде наранена, да не бъде унищожена", казва Алисия Кахуия, лидер на уаорани, родена в сърцето на джунглата.

Резерватът е дом на племената уаорани и кичуа, както и на тагаери, тароменане и дугакери, които са избрали да живеят изолирано от съвременния свят.


Кауия заяви, че резерватът е "бял дроб за света", който улавя въглеродния диоксид и изпомпва кислород и водни пари.


"Водните пари помагат за поддържането на ниска температура на планетата, те са като климатик" за атмосферата, каза Гонсало Ривас, директор на научната станция "Типутини" в частния университет "Сан Франциско" в Кито.

Демокрация на климата

Басейнът на Амазонка, който се простира на територията на осем държави, е жизненоважен абсорбатор на въглерод.

Но учените предупреждават, че унищожаването на тази гора води до опасно приближаване на най-голямата тропическа гора в света до критична точка, след която дърветата ще измрат и ще отделят въглерод, вместо да го абсорбират, което ще има катастрофални последици за климата.

"Тази гора ни е позволила да оцелеем до днес", казва Ривас.

В Националния парк "Ясуни" живеят около 2000 вида дървета, 610 вида птици, 204 вида бозайници, 150 вида земноводни и над 120 вида влечуги, съобщават от университета.

Съдбата на резервата привлече вниманието на международни знаменитости като холивудската звезда и природозащитник Леонардо ди Каприо.

„С този първи по рода си референдум в света Еквадор може да стане пример за демократизиране на политиката за климата, като даде възможност на избирателите да гласуват не само за гората, но и за правата на коренното население, за нашия климат и за благосъстоянието на нашата планета", написа той в Instagram този месец.

Шведската активистка за климата Грета Тунберг също приветства "историческия референдум".

Неправителствената организация Amazon Frontlines заяви, че гласуването е "първата по рода си демонстрация на климатична демокрация, при която хората, а не корпорациите, могат да решават за добива на ресурси и неговите граници.

Проучванията на общественото мнение, публикувани по-рано този месец, показаха лек уклон към гласуване с "Да" за спиране на петролните сондажи.

Националната петролна компания "Петроекуадор" твърди, че блокът заема само 80 хектара от повече от един милион хектара, които съставляват резервата.

Местните жители в Ясуни са разделени, като някои от тях подкрепят петролните компании и ползите, които икономическият растеж е донесъл на техните села. /БГНЕС