Еквадор спира петролните сондажи в резервата Амазония

Според резултатите от референдума, проведен днес, еквадорците решиха да спрат сондажите за нефт в резервата Амазония, което се смята за исторически пример за демокрация в областта на климата.


Гласуването с "Да" за спиране на експлоатацията на петролен блок в националния парк Ясуни, една от най-разнообразните биосфери в света, спечели с 59%, при 98% преброени гласове от избирателния орган, предаде АФП.

След дългогодишни искания за провеждане на референдум, през май най-висшият съд на страната разреши гласуването, за да се реши съдбата на "блок 43", който допринася за 12% от 466 000 барела дневно, добивани от Еквадор.

Блокът е разположен в резерват, който е дом на три от последните неконтактни коренни населения в света и на множество растителни и животински видове.

Правителството на отиващия си президент Гилермо Ласо е изчислило, че ако сондажите бъдат спрени, загубите ще възлязат на 16 млрд. долара през следващите 20 години.

Резерватът е дом на племената уаорани и кичуа, както и на тагаери, тароменане и дугакаери, които избират да живеят изолирано от съвременния свят. /БГНЕС