Еквадор все по-близо до Мондиал 2022 след равенство в Перу

Отборът на Еквадор направи нова важна крачка към класиране за финалите на Световното първенство по футбол след равенство 1:1 при гостуването си на Перу в квалификациите в зона Южна Америка. На "Естадио Насионал" в Лима един срещу друг се изправиха два тима, конкуриращи се за местата, носещи директно класиране за Мондиала, но Еквадор може да са по-доволни от поделените точки, заради по-добрата си позиция в класирането.

Гостите започнаха отлично двубоя и поведоха в резултата още във втората минута чрез Михаел Естрада, но домакините натиснаха в търсене на обрат и успяха да изравнят в 69-та минута с гол на резервата Едисон Флорес. Нападателят на ЦСКА Жорди Кайседо се появи в игра за Еквадор в 81-та минута.

След това равенство Еквадор остава на трето място в класирането с 25 точки, три повече от четвъртия Уругвай, докато Перу е на пета позиция с актив от 21 точки. Първите четири отбора в крайното класиране се класират за Мондиал 2022, а петият ще играе бараж с отбор от зона Азия. Това означава, че Еквадор се нужда от още една победа в оставащите си два мача Парагвай и Аржентина, за да си осигури място на финалите в Катар.

Все по-вероятно изглежда, че Колумбия ще пропусне Световното първенство. Тази нощ колумбийците загубиха гостуването си на Аржентина с 0:1 и се смъкнаха до седмо място със 17 точки, четири по-малко от Перу. Двукратните световни шампиони Уругвай не сбъркаха при домакинството си на Венецуела е записаха много важна победа с 4:1. Родриго Бентанкур, Даниел де Арашаета, Единсон Кавани и Луис Суарес вкараха головете за Уругвай, които държат съдбата си в собствени ръце и ако вземат домакинството си на Перу на 24 март, ще са много близо до финалите.

Чили също запази своите шансове, след като победи Боливия с 3:2 като гост и се изкачи до шеста позиция с 19 точки. В другия мач от тази нощ Бразилия разби Парагвай с 4:0 у дома с голове на Коутиньо, Рафиня, Антони и Родриго. Бразилия и Аржентина са сигурни за първите две места и вече се класираха за Мондиала.

Последните мачове в зона КОНМЕБОЛ ще се изиграят на 24 и 29 март. /БГНЕС