Екзитпол: "Нова Демокрация" на Мицотакис печели вота с огромна преднина

Консервативният бивш министър-председател на Гърция Кириакос Мицотакис е на път да спечели втори мандат на изборите и да управлява самостоятелно, показват екзитполовете, съобщиха гръцките медии.


Проучванията показват, че към 19.30 българско време Мицотакис и „Нова Демокрация - НД“ печелят до 44% от гласовете, а левият му съперник Алексис Ципрас и СИРИЗА падат до по-малко от 20%, което е по-тежко поражение от това, което претърпя на вота миналия месец. Това означава, че НД ще разполага с около 158 депутата в новия парламент от общо 300, а втората политическа сила с около 45.

След обявяването на резултатите от екзитполовете представители на НД заявиха: "Очакваме да получим официалните резултати. Изглежда, че НД си гарантира надеждна самостоятелност. Това ни кара да се чувстваме още по-отговорни да отговорим на очакванията на гражданите, които показаха доверието си към „Нова демокрация“ и Кириакос Мицотакис. Следващите няколко дни не са дни на празнуване, а дни на работа. Няма кредит на време, няма дни за губене."

Президентът на Република Кипър Никос Христодулидис проведе телефонен разговор с председателя на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис. Както споменава г-н Христодулидис в публикацията си в Twitter, двамата мъже скоро ще проведат среща.

"Свързах се с гръцкия министър-председател, моя приятел Мицотакис, и го поздравих за голямата му победа. Ще се срещнем през следващите няколко дни в Брюксел, а скоро той ще посети Кипър", отбеляза г-н Христодулидис в Туитър.

Бившият депутат от СИРИЗА Ефи Ахциоглу коментира, че лидерството на партията не е под въпрос.

"Резултатът от екзитпола е отрицателен", все пак отбеляза Ахциоглу.

Нейният съпартиец Стефану Цакалотос бе категоричен в думите си: „ясна победа за НД, голямо поражение за СИРИЗА“.

"Начинът, по който НД управляваше различните въпроси, създаде дневен ред", подчерта той, намеквайки, че това е довело до възхода на крайно десните партии.

Левият политик нарече това "много голямо поражение за СИРИЗА" и подчерта необходимостта от размисъл. "Ние имаме задължението и отговорността да представляваме хората, които гласуваха за нас", добави той.

Запитан дали ще има промени в СИРИЗА, Цакатолос отговори: „Сигурен съм, че Алексис иска да преосмисли ситуацията, сега не е моментът, ние сме демократична партия".

Говорители на третата по сила партия ПАСОК заявиха, че "ако резултатът от екзитпола се отрази и в официалния резултат от урните, това потвърждава, че гласуването за ПАСОК-Движение за промяна както на изборите през май, така и днес, съвсем не е било случаен избор".

"Този вот показва, че ПАСОК се завръща и подобрява връзките на доверие с прогресивните граждани. Следващият голям залог е ПАСОК да се превърне в надеждна прогресивна опозиция", се допълва в изявлението.


Политическата сила отбеляза, че "при засиленото присъствие на толкова много крайно десни групи, ролята на ПАСОК като демократична опора е още по-голяма". /БГНЕС

Ето ги и предварителните резултати на партиите, които влизат в парламента:

Нова демокрация (НД)- 40%-44%, или (около 158 депутата)

СИРИЗА - между 16,1% и 19,1% - (45)

ПАСОК - 10%-13% (29)

Комунистическата партия на Гърция - 7,2% - 9,2% (21)

„Спартанци“ 4% - 6% (13)

„Победа“ – (9)

"Гръцкото Решение" - 2,3% - 4,3% (9)

"Курс за Свобода" - 2% - 4% (8)

МеРА25 - 2% - 4% (8) /БГНЕС