Екзитпол: Путин печели убедително президентските избори с близо 88% подкрепа

Руският президент Владимир Путин спечели убедителна победа на президентските избори в страната.


Той събира подкрепата на 87,8% от избирателите, според данните от първия екзитпол, при над 73% избирателна активност.

Гласуването приключи в Калининград, най-западната часова зона на Русия, след което бяха обявени първите предварителни резултати.

71-годишният Путин, бивш агент на КГБ, е на власт от последния ден на 1999 г. и ще удължи тоталния си контрол над страната поне до 2030 г.

Днес Русия съобщи, че е била нападната от вълна от украински дронове днес, когато хиляди се отправиха към урните за последния ден от тридневните избори.

Опашки от хора се образуваха пред избирателните секции в Москва и Санкт Петербург по обяд, след като руската опозиция призова хората колективно да пускат в урните невалидни бюлетини или да гласуват срещу Путин.

Тридневното гласуване беше помрачено от вълна от фатални украински атаки с дронове, нахлувания на руска територия от прокиевски саботажни групи и вандализъм в избирателните секции.


Украински безпилотни апарати атакуваха най-малко осем руски региона през последното денонощие, като някои достигнаха до района на Москва.

Три летища, обслужващи столицата, за кратко спряха дейността, докато атака с дрон на юг предизвика пожар в петролна рафинерия.

В контролираната от Русия част на Запорожка област на Украйна, където също се проведоха избори, „дронове камикадзе“ подпалиха избирателна секция.

Последен "законен" протест

В първите дни на изборите имаше многократни протестни действия, с поредица от арести на руснаци, обвинени в изливане на боя в избирателните урни или палежи.

Преди смъртта си в арктически затвор миналия месец опозиционният лидер Алексей Навални призова руснаците да гласуват колективно в протест срещу Путин.


Всяко обществено несъгласие в Русия се наказва сурово от началото на офанзивата на Москва в Украйна на 24 февруари 2022 г. През последните три дни имаше многократни предупреждения от властите за сурови наказания срещу протестиращи.

"Труден период"

Ако изкара още един пълен мандат в Кремъл, Путин ще бъде на власт по-дълго от всеки руски лидер след Екатерина Велика през 18 век.

Путин се кандидатира без реални опоненти, след като двама кандидати, които се противопоставиха на конфликта в Украйна, не бяха допуснати до участие във вота.

Кремъл представи изборите като възможност за руснаците да покажат, че стоят зад войната срещу Украйна, където също се организира гласуване в окупираните от Русия райони.

В предизборно обръщение на 14 март Путин заяви, че Русия преминава през "труден период".


„Трябва да продължим да бъдем единни и самоуверени“, подчерта той, описвайки изборите като начин руснаците да демонстрират своите „патриотични чувства“.

"Празник"

Концерт на Червения площад е организиран на 18 март. Ще бъдат отбелязани 10 години от анексирането на украинския полуостров Крим от страна на Русия - събитие, което вероятно ще послужи като честване на победата на Путин.

Украйна многократно заклейми изборите като нелегитимни и "фарс", като призова западните съюзници да не признават резултата.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, както и повече от 50 държави-членки, отправиха остри критики към Москва за провеждането на вота в украински земи. /БГНЕС, АФП