Ел Паис: Лондон блокира испанско разследване за следене на Асанж

Британското правосъдие блокира испанското разследване по дело относно възможно следене на основателя на Уикилийск Джулиан Асанж в посолството на Еквадор в Лондон, пише в днешния си брой „Ел Паис”.

Джулиан Асанж, основател на Уикилийкс

Според изданието, съдия Сантяго Педрас от Националната съдебна колегия на Испания, която се занимава с разследването, смята, че разговорите между Асанж и неговите адвокати са били записани незаконно в посолството на Еквадор от испанската охранителна компания Undercover Global и би могло да са предадени на специалните служби на САЩ. В изготвения съдебен документ се казва, че е възможно на ЦРУ или на американските власти да са изпратени подробности около стратегията на защитата на Асанж.

Педрас уточнява защо му е необходимо да вземе свидетелски показания от адвокатите и лекарите на подсъдимия, които са били следени в посолството в Лондон. Преди повече от две години съдията е изпратил в Лондон европейска заповед за разследване – инструмент за сътрудничество между властите, и е поискал допълнителна информация по случая, но досега не е получил отговор. Вестникът твърди, че британското правосъдие блокира разследването.

Вестникът обяснява, че адвокатите, които са били шпионирани в посолството на Еквадор от "Undercover Global" и които Педрас иска да разпита, сега защитават Асанж в делото за екстрадиция в САЩ, която беше одобрена от британски съдии. Сега властите на Обединеното кралство трябва да вземат решение по въпроса за екстрадицията.

Асанж в посолството на Еквадор в Лондон

Според версията на изданието, доказателството, че американските разузнавателни служби са научили за стратегията за защита на Асанж, като са шпионирали адвокатите му, може да доведе до отмяна на решението за екстрадиция и да постави под въпрос незаконните методи, използвани от САЩ. Ако на испанската страна бъде позволено да вземе показания от адвокатите и лекарите на основателя на Укилийкс, британското правосъдие може да се окаже в затруднено положение. В такъв случай може да се твърди, че процесът е опорочен, тъй като правото на защита не е било спазено от държавата, която е поискала екстрадиция.

Испански съд разследва дело за евентуален шпионаж на основателя на Уикилийкс и неговото обкръжение по време на престоя им в посолството на Еквадор в Лондон. Основният заподозрян е Дейвид Моралес, собственик на "Undercover Global". Компанията отговаряше за охраната на еквадорското посолство, докато Асанж беше там. Срещу Моралес се води разследване заради твърдение, че е наредил на служителите си да шпионират основателя на Уикилийкс за САЩ. По време на многобройните посещения в посолството на Еквадор са направени видео- и аудиозаписи, за които се подозира, че са предоставени на специалните служби на САЩ. /БГНЕС

Мадрид / Испания