Електромобилите съставляват 80% от новите автомобили в Норвегия

Според данни електрическите превозни средства представляват почти четири от всеки пет регистрации на нови автомобили в Норвегия през миналата година, поставяйки нов рекорд.

Водени от американския автомобилен производител Tesla, който оглави списъка с 12,2% пазарен дял, през миналата година в скандинавската страна са продадени 138 265 нови електрически автомобила, което представлява 79,3% от общите продажби на леки автомобили, се казва в изявление на Норвежката пътна федерация (OFV).

По този начин Норвегия, която е едновременно голям производител на нефт и газ, както и пионер в областта на автомобилите с нулеви емисии, убедително подобри предишния рекорд от 64,5 процента, поставен през 2021 г.

За сравнение, през първите девет месеца на 2022 г. електрическите автомобили съставляват едва 8,6 процента от регистрациите на нови автомобили в Европейския съюз.

Само през декември електромобилите са заели 82,8 процента от продажбите, тъй като норвежките домакинства бързат да ги купят преди влизането в сила на данъчната промяна през 2023 г.

Целта на Норвегия е до 2025 г. всички нови автомобили да бъдат с "нулеви емисии" - с други думи, електрически и водородни.

За да се насърчат продажбите, тези автомобили се ползват от освобождаване от данъци, по-ниски такси за пътни такси и обществени паркинги.

При тази нарастваща популярност и загубата на приходи за държавата норвежките власти започнаха да отменят някои от предимствата.

От 1 януари освобождаването от ДДС в размер на 25 % при закупуване на нови електромобили се прилага само за първите 500 000 норвежки крони (около 50 500 долара) от цената.

Понастоящем около един от всеки пет автомобила по норвежките пътища е електрически. /БГНЕС, АФП