Електронни талони за стимулиране на потреблението в Хонконг

Издаването на специални електронни талони за населението, предназначени да стимулират потреблението, започна в неделя в Хонконг, съобщава ТАСС, позовавайки се на изявление на властите на този специален административен район на Китай.

Всички постоянни жители на метрополиса на възраст над 18 години ще могат да получат 5 хиляди хонконгски долара (645 долара) чрез електронни платежни системи. За тези цели са включени платежни системи AlipayHK, Octopus, Tap & Go и WeChat Pay HK. Средствата ще бъдат кредитирани на няколко етапа. Изплащането на първия транш е 2 хиляди хонконгски долара ($ 258).

Тези пари не могат да се изразходват извън Хонконг и не могат да се използват за плащане на глоби и комунални услуги. Основната цел на талоните е да стимулират вътрешното потребление. Те са предназначени по -специално за покупки в местни търговски обекти и супермаркети, плащане за кафенета и ресторанти, услуги в салони за красота, пътуване с градски транспорт.

Решението за това е взето през февруари. Програмата ще струва на бюджета 36 милиарда хонконгски долара (4,64 милиарда долара) и ще стимулира както потреблението, така и увеличеното използване на електронни плащания.

Миналата година правителството издаде 10 000 хонконгски долара (почти 1300 долара) в брой на всички жители на този специален административен район в брой, за да помогне в лицето на пандемията. / БГНЕС

Хонконг / Хонконг