Елен Герджиков напуска Столична община

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков подаде оставка днес. Той е депозирал и оставка като общински съветник от ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

Мотивите за оставката все още не са ясни. От Столична община само потвърдиха новината за оставката, но не разкриха причините.

БГНЕС припомня, че Герджиков е дългогодишен председател на СОС. Той оглави местния парламент още през 2012 година, като наследник на Андрей Иванов от ГЕРБ, замесен в серия от корупционни скандали. През 2015 година Герджиков бе преизбран за втори път, а през 2019 година – за трети път да оглави СОС.

Дълго време той бе част от Националния предизборен щаб на партията, като той е сред авторите на някои от слоганите на ГЕРБ.

В последните дни на 46-ото Народно събрание кметът на града Йорданка Фандъкова и Герджиков трябваше да се явят на изслушване пред депутатите заради състоянието на "Топлофикация-София", но не го направиха.

Сега следва избор на нов председател на СОС и ОИК да посочи кой е следващият в листата на партията, който ще влезе като общински съветник. Очаква се изборът на нов председател да се състои до няколко седмици.

На 8 септември пък председателят на групата на "Демократична България" в СОС Методи Лалов подаде оставка като неин председател. В социалната мрежа, той написа, че решението му е изцяло лично и по негова инициатива, но не е по "лични причини", както е модерно да се мотивират оставките в политическата ни реалност. На неговото място беше избрана Грети Стефанова. /БГНЕС