Елен Карер д`Анкос: Европа да бъде силна, а Русия да намери своето историческо място

Когато през 1978 година в книгата си "Русия между два свята" френската историчка Елен Карер д`Анкос прогнозира разпадането на СССР, който по това време е наглед силен и несломим, Леонид Брежнев не крие лошите си чувства към нея.

Избрана за пожизнен секретар на Френската академия на науките, най-старата и авторитетна научна организация в света, през 1999-та година, Елен Карер д`Анкос продължава, въпреки почтената си възраст, да проучва Русия и славянските страни. Тя беше в България, където бе удостоена с титлата " Доктор хонорис кауза" на Софийския университет на 19 март, а преди това разгледа Стария Пловдив с думите: " Очарована съм, но не и изненадана, защото съм чела Ламартин и помня чувството, с което го описва".

Интересни са нейните заключения за съвременната политика, за отношенията на Европа с Русия, за състоянието на Европейския съюз. Ето какво каза тя днес по тези въпроси днес в Пловдив.

"Ролята на Русия в днешна Европа е един много труден въпрос. Аз съм историчка, което ще рече, че съм свикнала да гледам в дълъг период от време. Има една традиция в Европа, която поставя Русия "отвъд", от " другата страна", макар и цялата история на Русия да говори за това, че страната иска да се приема за европейска. Това, което се случва в настоящия момент между Русия и Европа, обаче, продължава традицията - за европейците Русия не е "в полето". Още при разпадането на Съветския съюз бе заявено желанието на Русия да се присъедини, първото нещо, което каза Владимир Путин, когато бе избран за президент, пак беше това: "Ние искаме да се присъединим към вас".

Когато говорих за разпадането на Съветския съюз години по-рано, аз просто изказвах изводите си от това, което виждах с очите си. Днес ме питате за прогноза за Европейския съюз. Европа е фундаментална за всички нас, тя е историческо чудо и аз мисля, че изборите, които предстоят, са страшно важни. Европа има нужда да се замисли върху самата себе си заради Брекзит. Не мога да правя прогнози, искам само Европа да бъде силна, а Русия да намери своето историческо място, което търси от векове. Защото в един свят, в който Азия стана важна, ако Европа спре до границите на Русия, тя не е много значима. Русия е мостът между Европа и Азия. Много е важна Европа, но бъдещето е Азия, а Русия е мостът. Това не е прогноза, това е констатация."

Помолена да коментира манифеста на президента Еманюел Макрон, който посочи Русия като най-голямата заплаха, Елен Карер д`Анкос отговори: "Мисля, че целият проблем идва оттам, че не се гледа историческото минало. Само един пример – вдигна се много голям шум относно руската интервенция в американските избори през 2016 година. Аз бях европейски депутат, наблюдавах парламентарните избори в Русия и видях с очите си това – което всички знаят – това, че изборите бяха не само манипулирани, но дори вървяха американски пари чрез различни организации. Може да се разказват много такива истории. Трябва само да погледнете историята и да забележите, че за манипулации на избори има стотици примери, където и да е. Винаги се счита, че миналото го няма. Сега има интернет. През Студената война имаше други начини за влияние. Ако считаме, че всичко започва от днес, нищо не сме разбрали. И не, защото съм историчка, казвам това.

Елен Карер д`Анкос е била наемана за консултант от редица държавни глави за познанията и за Русия и славянските страни. Какъв съвет е давала преди срещи с Путин? "Като цяло не си позволявам да давам съвети на държавни глави. Но ако имам съвет да дам, но не давам, защото не ми е това ролята, това е – най-напред трябва да се гледа историята. И ако гледаме далече назад в нея, историята дава съвети". /БГНЕС