Елен Карер д'Анкос: Очарована съм, но не изненадана, защото съм чела Ламартин

В Стария Пловдив днес се разходи забележителната френска историчка Елен Карер д'Анкос, постоянен пожизнен секретар на Френската академия на науките, учен с огромен принос в хуманитаристиката и социалните науки, изключителен експерт в разбирането на Русия и славянския свят, лауреат на много почетни награди, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Поводът за нейното идване в България е удостояването и с титлата "Доктор хонорис кауза" на Софийския университет. Церемонията ще се състои на 19 март, а академичното слово на Елен Карер д`Анкос ще е на тема "Франкофонията и славянският свят". Тя бе придружена от посланика на Франция у нас Ерик Льобедел.

"Идвала съм в България, но никога в Пловдив и съм очарована- каза Елен Карер д`Анкос, след като се разходи в Стария град- то не е изненада, защото аз съм чела Ламартин и от начина, по който той разказва за града, бях подготвена, че това е нещо изключително. Любопитно е чувството, че се разхождаш във времето. Много често на такива места се вижда отпечатъкът на съвремието, а тук- обратно- консервация и опазване, определена изолираност и в същото време мястото е живо, нямаш чувството, че си някъде, където времето е спряло. Животът продължава. Всъщност това е един брак между миналото и настоящето- това е, което ние наричаме цивилизация. Очарована съм."

Елен Карер д`Анкос прогнозира, че в годината, когато градът е Европейска столица на културата, той ще бъде завладян от посетители.

"През XXI век имаме навика да правим всичко много бързо. Обаче трябва човек да спре и да погледне това- то е един вид спиране на настоящето и потапяне в миналото- в цивилизацията на онова, което е Европа. Повечето хора тичат забързани и основната характеристика на времето е загубата на смисъла на историческата дълбочина и понятието разстояние. Не всичко е еднакво, не всичко е едно и също. Тук човек трябва да се спре и да гледа. Дори да се ходи по тая настилка тук е много по- трудно. Пловдив предлага възможността на всички да се върнат към една истинска концепция на културата. Затова се радвам, че Пловдив е Европейска столица на културата, защото след това всички така или иначе ще се връщат отново и отново”. /БГНЕС