Елена Гунчева: Когато предизборната кампания се води от кметското кресло и се прегазва закона

Kметът oт ГЕРБ - Георги Мараджиев, от позицията си на представляващ община Стамболийск и възползвайки се от служебното си положение, помага както може на предизборната кампания на ГЕРБ и вероятно лично на Областния управител и настоящ кандидат за депутат Дани Каназирева.

Това казва в позиция Елена Гунчева от "Възраждане".

Кметът Мараджиев, в старанието си да даде предимство на своята партия, не се свени да погазва закона и конституционно гарантираните права на гражданите, както и Изборния кодекс. Все пак, човекът е на властова позиция, защо да не помогне? В четвъртък издаде заповед, с която забрани на политическа партия Възраждане да проведе предизборна агитация в град Стамболийски на 27.03.2021 г., защото според него, сме представлявали сериозна опасност за общественото здраве и провеждането на предизборната кампания щяла да затрудни или забави противоепидемичните мерки.

Направо ми се прииска да пратя за сведение същата заповед на кмета на Пловдив примерно, за да забрани ГЕРБ да водят предизборната си кампания на главната улица, където минават много хора и на практика кампанията им застрашава общественото здраве.

Недопустимо е кмет от управляващата партия да използва позицията си за разправа с политическите си опоненти и по такъв начин да използва обществен ресурс за политически натиск и препятстване на упражняването на избирателните права на гражданите. Без съмнение, властта в момента панически се опитва да се задържи, защото освен оставка, призивите са и за съд и затвор, като се преминават всякакви граници на закона и морала.

Партия Възраждане оспори заповедта на Мараджиев пред съда и вчера съдът я отмени, като осъди общината да плати разноските по делото, като посочи, че заповедта е в противоречие с материално правните норми и целта на закона. Решението е окончателно. Все пак трябваше съдът да припомни на кмета какво гласят разпоредбите на закона и Конституцията на Република България, с които той вероятно не се е запознал, съдейки по работата му.

Работа, работа, работа – в полза на ГЕРБ, но не и на народа!

След като съдът вече се произнесе и отмени порочната заповед на кмет от ГЕРБ, той веднага издаде нова, с която с мотиви, които не само са незаконосъобразни, но и лишени от всякаква логика, ОТНОВО ЗАБРАНЯВА провеждането на агитацията, СЛЕД КАТО СЪДЪТ ВЕЧЕ Е РЕШИЛ ВЪПРОСА ПО СЪЩЕСТВО!

Със заповедта въпросният кмет от ГЕРБ нарушава чл.177, ал.2 от Административно процесуалния кодекс, гласящ: "Актове и действия на административния орган, извършени в противоречие с влязло в сила решение на съда, са нищожни. Всеки заинтересован може винаги да се позове на нищожността или да поиска от съда да я обяви."

Кметът явно не знае закона или неговата партия се смята за стояща над закона! И над Конституцията, гарантираща ни равни права, право на информация и политически права! Явното незачитане на съдебно решение не е прецедент за управляващата партия и е показателно за водената от тях политика на мафиотско управление, налагане със сила на лични и партийни интереси и използване на държавната власт за партийна изгода!

След като веднъж забрани агитацията на Възраждане, защото сме представлявали опасност за народното здраве, в новата заповед се посочва, че Демократична България и ГЕРБ имали срещи с избиратели. Като техните заявления са подадени след уведомителното писмо на Възраждане. С което пък кметът нарушава отново и Закона за събранията, митингите и манифестациите. Както и се опитва да пререши въпрос, вече решен от съда.

И нашата цел е никога повече да няма политици, за които партийният интерес стои над интересите на народа и които са готови да погазят закона, за да угодят на теснопартийни интереси. Некомпетентността и арогантността, присъщи на днешните управници, трябва завинаги да останат в историята! И историческата дата е 04.04.2021 година!

Ние ще бъдем там! Очаквайте предаване на живо във Фейсбук страницата на Възраждане - Стамболийски @vazrazhdane.stamb /БГНЕС