Елена Поптодорова: ГЕРБ, а не ДПС трябва да се опасяват от санкциите срещу Пеевски

САЩ многократно ни предупреждаваха, но ние не внимавахме в техните предупреждения. Делян Пеевски не е сам. Става дума за мрежа от отношения и връзки, които са се наслагвали през последните 10-12 години. Ако наистина искаме да дезинфекцираме живота си, трябва да я разградим. ГЕРБ, а не ДПС трябва да се опасяват повече от случващото се, защото те толерираха конструкцията „Пеевски“.

Това заяви за БГНЕС дипломатът от кариерата Елена Поптодорова, дългогодишен посланик на нашата страна във Вашингтон.

Санкциите, които САЩ наложиха на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков заради тяхната значителна роля в корупцията в България, имат земетръсен ефект, но те не са изненадващи.

Тя припомни, че още в първата си публична лекция у нас пред Атлантическия клуб посланик Херо Мустафа е заявила, че със зъби ще се бори с корупцията.

„Бяхме предупредени, но както винаги не внимаваме в предупрежденията, които идват и от Вашингтон, и от Брюксел, и от Венецианската комисия. Тези предупреждения се осъществиха“, каза посланик Поптодорова.

Тя отбеляза, че решението за санкциите не е някакво внезапно хрумване, а резултат на дълго проучване. „Поредица американски посланици в София са алармирали своите администрации и са намирали съответния начин да го подсказват и на българските правителства, че у нас има проблем с корупцията и върховенството на закона“, каза Елена Тодорова и добави: „Настъпи мигът, в който чашата преля. Свързано е и с един прозорец, който се отвори – да се извършат истински промени в определени системи на управление в България“.

Иде ли краят на Пеевски?

„Вчера един американец ми зададе въпроса: това ли е краят на Пеевски? Моят отговор бе следният. По много и съвсем заслужени причини Пеевски се превърна в емблема на всичко най-порочно, най-престъпно в българския политически, обществен, медиен и бизнес живот. Той събра всички несъвършенства в живота ни от 1990 г. насам. Но така както е нарицателно име и емблема, той не е сам. Моето предупреждение към американския ми събеседник беше: не забравяйте, че всичко това е стъпило върху една мрежа, отношения и връзки, които са се наслагвали през последните 10-12 години“, каза Поптодорова.

Според нея от тук нататък „нашето домашно е да вървим надолу, ако искаме в действителност да дезинфекцираме живота си“.

Отражението върху партиите и прокуратурата

Елена Поптодорова смята, че от случващото се повече опасения трябва да имат други изкушени партии, а не ДПС.

„ДПС е конструирана много солидно. Имаме публични говорители, които говорят в защита на Пеевски, но те ще съумеят да изрежат тумора, защото там има една малка върхушка, която действително е пряко отговорна за поддържане на ефекта Пеевски. Голямото мнозинство е далеч от порядките, които поддържаше групата около Пеевски“, заяви дипломатът.

Тя посочи, че в ДПС идва ново поколение политици, които са образовани и гъвкави, те по-лесно ще успеят да елиминират този ефект.

„Загрижена съм повече за партия ГЕРБ, защото като управляваща партия тя носи повече отговорност за толерирането, стимулирането и експлоатирането на конструкцията „Пеевски“, подчерта посланик Елена Поптодорова.

По отношение на Прокуратурата тя каза, че всичко, което се случва през последните години като селекция и начини на назначаване на главните прокурори е известно във Венецианската комисия, в Брюксел и Вашингтон.

„Това е констатация, а не предположение. Не бива да има никакви съмнения относно предпазливостта, с която се отнасят външните ни партньори към съществуващия правосъден аранжимент, защото това не е система, а персонален аранжимент в България“, добави посланик Елена Поптодорова. /БГНЕС