Елена Поптодорова: Кирил Петков влиза в обувките си

Добре е, че се проведе Съветът по сигурност към Министерски съвет. Премиерът Кирил Петков разбира, че външната политика се прави от правителството. Това заяви за БГНЕС дипломатът от кариерата Елена Поптодорова, дългогодишен посланик на нашата страна във Вашингтон по повод извънредно заседание на парламента поради кризата с Украйна.

Според Поптодорова "задължително е трябвало да се свика съвещание на колективен орган на най-високо държавно ниво за кризата около Украйна".

„Първият КСНС при президента не трябваше да бъде за РСМ, а за Украйна и ситуацията в Черно море, по границите на които Русия струпва въоръжение и жива сила. Това е един конфликт с далечни последици, който няма да приключи бързо и лесно. За това трябваше да има колективно обсъждане на действията на България“, подчерта посланик Поптодорова.

Тя определи като правилно провеждането на Съвета по сигурност към правителството, макар че в него не е участвала опозицията.

„Кирил Петков влиза в обувките си. Той добре знае, че външната политика и политиката за сигурност се формира и провежда от правителството, според Конституцията на страната. Той това прави в момента“, подчерта Поптодорова.

Според нея е много важно посланието, че не трябва да се нарушава международното право където и да било по света.

„У нас остава на историко-емоционално-романтична плоскост популярната публична оценка на конфликта около Украйна, а той си има много точни измерения. Те са свързани с международното право. Нещо повече, те са свързани с Устава и Хартата на ООН, чиито принципи са подкрепени от всички, включително и от Русия“, заяви дипломатът и добави, че позицията на Москва е „тежко предизвикателство към устоите на съществуващия международен ред и на съществуващите устои на европейската сигурност“.

Елена Поптодорова посочи, че има много декларации, в които се казва, че ние сме лоялен съюзник в НАТО – превръщайки това в някаква мантра.

„За пръв път, обаче сега от началото на нашите две членства – НАТО и ЕС – ние трябва да докажем практически с политически действия тази наша принадлежност. Това не е най-лекото нещо, защото трябва да се изправим срещу стереотипи, които продължават да съществуват в някои части на българското общество и се опитват да вземат превес. Премиерът може да не може да борави с такава документална точност, но министърът на отбраната, който е натовският генерал Стефан Янев, и отлично познава документите на алианса, би следвало да съобщи, че от анексията на Крим насам, във всички документи Русия фигурира като заплаха “, заяви още бившият ни посланик във Вашингтон Елена Поптодорова пред БГНЕС. /БГНЕС