Елена Поптодорова: Координационният център във Варна не нарушава баланса в Черно море

Изграждането на Военноморски координационен център във Варна е един много важен практически резултат от визитата на българския премиер Бойко Борисов при американския президент Доналд Тръмп.

Посещението на министър-председателя Бойко Борисов в САЩ не идва на гола поляна. То стана след като бяха направени много посещения и разговори от неговите предшественици от началото на този век. Имала съм историческия късмет да организирам всички тях. В това именно е стойността и същността на посещението. То продължава възходящата тенденция в двустранните отношения между САЩ и България и навлиза много повече в дълбочина.

Отбрана и сигурност

Рамковият документ за стратегическо сътрудничество и партньорство развива Договора за сътрудничество в сигурността и отбраната от 2006 г. По тази причина не е случайно, че първият раздел в рамковия документ е свързан със сигурността, където практически се очертават пътищата и зоните, в които двете държави ще си сътрудничат в тази сфера. Това естествено ще стане в по-големия контекст на НАТО.

В документа се съобщава за бъдещото изграждане на Военноморския координационен център във Варна, който вече премества нашите отбранителни действия и мерки на източната граница на пакта. България е крайна граница и на НАТО, и на ЕС. Това е един много важен практически резултат.

Присъствието в Черно море е от руска страна. Всички учения на НАТО, посещения на американски бойни кораби, включително на Шести флот, се осъществяват в рамките на изискванията и ограниченията на договора от Монтрьо. Това означава 21 дни присъствие. Никакво такова ограничение няма за руската страна. Експерти твърдят, че към момента руското военноморско натрупване е в съотношение 6:1 спрямо трите натовски държави – Румъния, България и Турция. Не вярвам, че от Русия ще дойдат някакви много силни възражения срещу Координационния център във Варна, защото той с нищо не понечва да възстанови баланса, който е нужен в Черно море.

Говореното на премиера Борисов, че желае Черно море да бъде място за туризъм, е преди всичко вътрешнополитическо. Всеки държавник на висок отговорен пост е наясно, че първата грижа е защитата на собствената сигурност.

Продължава и сътрудничеството в областта на сигурността със съвместни учения, с действия насочени към модернизацията на българската армия. Продължаващата модернизация на армията е един много важен елемент от това сътрудничество, така че тя да бъде съвместима със силите на НАТО.

Енергетика

Енергетиката е национална сигурност. Тук се залагат възможности, които не са докрай изяснени, но реални за диверсификация на количествата природен газ, които постъпват в България. Говорим най-вече за американски втечнен природен газ, който може да дойде у нас през Гърция. Това предстои да бъде разработено.

Другата много добра практическа новина е договореното посещение на група американски енергийни експерти, които се чакат да пристигнат много скоро – вероятно, още през следващата седмица. Хубавото е, че те ще огледат още и ядрената енергетика в Козлодуй и Белене, като се преценят обективно какви са възможностите за изграждане на втора ядрена централа – АЕЦ „Белене“.

Истината е, че САЩ никога няма да кажат спрете газопровода „Турски поток“. Вашингтон ще изрази съмнения, може да отправи предупреждения към нас, което между другото се прави и от много енергийни експерти и в Брюксел, и в София. Около „Турски поток“ има много неясни въпроси, които трябва да намерят своя отговор.

Върховенство на закона

Накрая оставам поради формалната подредба, а не по значимост, третият раздел, който е демокрация и върховенство на закона. Всъщност този раздел казва на нас българите, че нищо от по-горе изброеното няма да бъде възможно, ако няма едно солидно, предсказуемо установяване на върховенството на правото и борбата с корупцията. Тук също американската страна се ангажира с експертна помощ, като отново се залага на подготовката на наши магистрати.

Всичко това все още е на хартия, за да се случи, българските институции трябва да си напишат домашното. Искрено се надявам, че в следващите действия на българските институции ще надделее грижата за нашата сигурност – на България и на българската земя, защото не е тайна, че все повече документални доказателства излизат, че нашата територия се използва от руските военни служби за извършване на операции не само срещу чужди държави, но и срещу български граждани. Това задължително трябва не просто да намери решение, а да му бъде дадено отпор, което може да стане само в рамките на съюза НАТО и в частност в двустранните ни действия със САЩ. /БГНЕС

-----

Елена Поптодорова, дипломат от кариерата. Посланик на България в САЩ /2002-2008 г. и 2010-2016 г./ Анализът е направен специално за Агенция БГНЕС.