Елена Поптодорова: Никой не трябва да поставя под въпрос позициите на България

Имаме добра новина и тя е, че България има редовно правителство, което е толкова важно за външния свят, а и за нас, българите. Важното е да бъдем ясни, да бъдем навременни, да вземаме адекватни решения, когато са необходими, така че никой да не поставя под въпрос каква е гледната точка на България. Преди войната в Украйна да намери своя край, което никой не знае кога и как ще се случи, всяка друга сфера на живота, всеки друг сектор на дейност ще страда.

Това заяви в интервю за БГНЕС Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб в България и бивш посланик в САЩ.

Тя подчерта, че регионалните сътрудничества играят изключително важна роля, особено в региона на Черно море.

„Проблемът е, че влошената международна ситуация със сигурността се отразява на всичко останало, включително на икономическото сътрудничество, търговията и общото взаимодействие между държавите в Черноморския регион. Ето защо е толкова важно да има организация като Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), защото тя е уникална по своя формат“, сподели бившият ни посланик в САЩ.

„Организацията обединява 13 държави – буквално всички страни около самото Черно море. Това вероятно е един от малкото подобни формати, в които участват и държави в състояние на война. Не смятам, че това е лесна ситуация – напротив, трудна е, но е важно да държим хората на преговорната маса и да обсъждаме ситуацията и там“, добави тя.

Според Поптодорова е очевидно, че докато конфликтът в Украйна не бъде решен, няма да има спокойствие и в останалите области извън сигурността.

„Преди войната в Украйна да намери своя край, което никой не знае кога и как ще се случи, дотогава всяка друга сфера на живота, всеки друг сектор на дейност ще страда“, категорична бе тя.

Що се отнася до настоящите позиции на България към днешна дата, вицепрезидентът на Атлантическия клуб подчерта, че сме свидетели на обещаваща перспектива.

„Всъщност имаме добра новина по отношение на целия контекст на събитията, които се случват през последната година, и тя е, че България има редовно правителство. Няма да обсъждам как беше сформирано то - това е сложен тип конфигурация. Но е толкова важно за външния свят, а и за нас, българите, да имаме редовно правителство. При това, разбира се, става дума за ситуация, в която решенията, взети от кабинета, ще бъдат разглеждани по различен начин от нашите партньори и съюзници - и от ЕС, и от НАТО“, заяви посланик Поптодорова.

По отношение на решенията, които България би могла да вземе занапред, за да укрепи своите позиции, тя подчерта необходимостта от ясна стратегия и послания.

„Важното е да бъдем ясни, да бъдем навременни, да вземаме адекватни решения - да не ги отлагаме, а да ги вземаме, когато са необходими. И аз вярвам, че това правителство ще успее да го направи, то вече го прави, така че никой да не поставя под въпрос каква е гледната точка на България. Не би трябвало да има такъв казус в международен план и това е основният плюс, това е основният резултат, когато имаш стабилно правителство с много откровени възгледи по чувствителните въпроси. Така че това е, което очаквам да правят и в бъдеще“, каза в заключение Поптодорова. /БГНЕС