Елена Поптодорова: Стратегическият диалог със САЩ необходим и необратим за България

Стартиралият официално Стратегически диалог между България и САЩ е една по-висока степен на развитие на двустранните отношения, които не са просто партньорски, а могат да бъдат охарактеризирани като съюзнически и стратегически. Това заяви пред БГНЕС бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

„САЩ се завръщат на Балканите. Имаше смущаваща пауза в тези отношения, но последните визити в страната на официални американски представители, на българския премиер Бойко Борисов при американския президент Доналд Тръмп, подписаните документи и тяхната реализация свидетелстват, че започваме следваща фаза в двустранните отношения с много висока степен на ангажираност от страна на САЩ“, заяви дипломатът от кариерата.

Тя припомни, че първите формати за диалог бяха направени още по времето на президента Барак Обама, когато бяха сформирани първите четири работни групи. „В момента се пристъпва към много по-детайлно и по-прагматично сътрудничество. Това е ясен знак, че отношенията ни са необратими и необходими и за двете страни“, посочи Поптодорова.

Посланик Херо Мустафа е намерила много точната кратка фраза за описанието на тези отношения, определяйки днешните и вчерашни разговори с българските официални лица, включително с премиера Бойко Борисов, като „не е среща на бюрократи“.

„Това не е среща на чиновници, ако използваме българската дума, които просто отмятат квадратчето в някаква спусната задача. Става дума за много добре осмислени политически стъпки с тяхното прагматично и конкретно измерения, включително със срокове“, каза Елена Поптодорова.

Стратегическият диалог освен върху енергетика и отбрана, акцентира и върху върховенството на закона и борбата с корупцията.

„Нищо няма да се случи нито в енергетиката, нито в отбраната или търговските отношения, ако не сложи една много солидна основа в областта на правоприлагането и върховенството на закона. Не е случайно, че посланик Мустафа още в първите си публични изявления постави акцент върху тази част на отношенията. Един посланик не говори от собствено име. Върховенството на закона е един много висок приоритет на американската администрация, който ще бъде реализиран на място в България от нейните представители. За сериозността на това намерение говори и посещението на специално назначен висш служител за тази цел – федерален прокурор Джесика Ким, която беше представена официално вчера“, заяви Елена Поптодорова. Според нея това ще бъде един стимул за българската правораздавателна система да се ангажира много по-видимо с проблеми, които мъчат българите от много години. Сътрудничеството в юридическата област е една от най-силните страни на двустранния диалог.

За Елена Поптодорова е „щастливо съвпадение“, че стартирането на Стратегическия диалог САЩ-България съвпада със стартирането на газопровода „Турски поток“, защото „няма да има възможност да се лавира твърде много, няма да може да се избяга от ясно заявени позиции по отношение на най-острия въпрос за българската икономика и живота на българите – цената на енергията, която потребяваме“.

„Участието на премиера Борисов в церемонията по откриването на „Турски поток“ в Истанбул му дава възможност да уведоми президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган за добрите перспективи, които ще се очертаят от българска гледна точка и в името на българския интерес за диверсификация на газовите потоци“, посочи дипломатът.

Самата тя смята, че „Турски поток“ не е полезен за България. Той осигурява на заобикалянето на Украйна от Русия. „Не знам как ще излезе нашата сметка по отношение на приходите от транзитни такси спрямо предходната схема на доставка. Но редица експерти изразяват съмнение за финансовите ползи. Ако смятаме, че има някаква радост или подкрепа от американска страна, както и от европейски, за „Турски поток“ това ще бъде силно преувеличено. Не случайно Вашингтон са наложили санкции на този проект“, категорична е Поптодорова.

Според нея наивно звучат думите на българския премиер, който успокоява американските партньори, като им казва, че не България е зависима от Русия, а Русия е зависима от България за транзитирането на природния газ.

„Като цяло въпросителните и тревогите около „Турски поток“ са много по-големи“, обобщи Елена Поптодорова. /БГНЕС