Елена Йончева: Ще се борим за достойни доходи на българите

„Ще се борим за достойни доходи на българите”. Това заяви водачът на листата на "БСП за България" за предстоящите евроизбори Елена Йончева по време на срещите си с ръководството и работещи във фирма за текстилна промишленост и фирма за производство на метални конструкции в Хасково.

Йончева заяви, че сред основните ѝ каузи в Европейския парламент ще бъде борбата с бедността у нас. По думите й, на европейско ниво, левицата вече се бори за това с предложението си за минимална европейска заплата и минимална пенсия. Според нея минималната европейска заплата трябва да се изчислява на база на поне 60% от средната работна заплата за страната и да отговаря на местните стандарти и покупателна способност. Тя подчерта, че вече 12 години сме в ЕС и 1,5 млн. българи живеят на прага на бедността, а 40% от населението е на прага на социалното изключване по доклад на ЕК от февруари 2019 г. „За Европа процентът на работниците, които са на прага на бедността, е 12%. За България този процент е 24%. Това не е нормално. Ще осигурим справедливо заплащане”, категорична бе Йончева.

„Държавата трябва да подпомага малкия и среден бизнес”. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на левицата Цветелина Пенкова. По думите й предприятията могат да се ползват по-ефективно от европейските средства, ако се облекчат процедурите за кандидатстване и ако се адаптира точковата система. Като друг важен проблем тя посочи и взимането на мерки за задържане на вече обучените кадри у нас.

„Държавата трябва да помогне на бизнеса да създаде такива условия на труд, че да не бягат работниците от родните ни предприятия, които не произвеждат по-лоша продукция от подобни фирми на запад”, заяви кандидатът за евродепутат Емил Георгиев. По думите му правителството трябва да изведе бизнеса на светло. Той подчерта, че често работниците са поставени в независещи от тях условия. Според него са останали малко предприятия, където се цени техният труд.

Работниците и ръководството на фирмите споделиха като основни свои проблеми трудността да се намерят и задържат квалифицирани кадри, ниските доходи в региона, покачващите се цени на тока, липсата на сигурност и предвидимост на икономическата среда. На срещите присъстваха Крум Зарков – зам.-председател на ПГ на „БСП за България” и член на ИБ на БСП и Виолета Желева – депутат от ПГ на левицата. /БГНЕС