Еленко Божков: Енергийно бедните в България са над 43% от населението

„Това увеличение, което се получи с решението на КЕВР е изключително опасно и предупреждава за възможности, не толкова за липса на енергоресурси за отопление и осветление. Много от битовите абонати ще са изправени пред фалит заради високата цена на природния газ, а още повече малките потребители на електрическа енергия са изправени също пред опасност от фалит. Това се отнася за производители на хляб и сладкарски изделия, както и други малки фирми, които използват едновременно газ и електрическа енергия от свободния пазар“, каза пред БГНЕС енергийният експерт Еленко Божков.

Природният газ е по-скъп от отоплението с конвенционални електрически уреди.

„Един малък двустаен панелен апартамент на природен газ се отоплява за около 350 лева месечно, докато на парно цената е 250 лева. Отоплението с природен газ е по-скъпо от отоплението с конвенционални електрически уреди“, каза той.

Енергийно бедните у нас са 3 милиона. Има препоръка на ЕК, която е от 10 години. Тя е за идентифициране на енергийно бедните. Предишното правителство не направи нищо. Енергийно бедните у нас са над 43% от населението, това означава, че 3 милиона от населението са такива. Ние нямаме информация за идентифицирането на енергийно бедните, помагаме на около 100 000-150 000 домакинства, което е нищо“, категоричен е Божков.

Мораториумът носи повече вреди, отколкото ползи.

„В мораториума вярват само Нинова и Гьоков, всички останали вече осъзнават вредата и опасностите, които носи този мораториум. Той е фатален за преносното предприятие ЕСО и разпределителните предприятия, защото те няма да могат да покриват разходите си за енергия и технологични разходи. Същото се отнася и за топлофикациите. Нещата не изглеждат никак добре“, заяви Божков

Присъствието на монополите допълнително влошава положението.

„Много по-добре щеше да бъде ситуацията ако нямаше монополи. Основен проблем е монополът на българската независима енергийна борса, който тя налага в сделките с електрическа енергия, защото сега всички са принудени да купуват енергия на едро, тоест от борсата, което не дава възможност за търсене на изгодни договори между потребители и производители“, твърди Божков.

Правителството на Борисов е допуснало няколко основни грешки, според Божков.

„Основните грешки бяха допуснати от правителството на Борисов. Първо, целият пазар беше концентриран на независимата енергийна борса, което доведе до това, че не могат да се снабдяват дружествата с енергия от дългосрочни договори. Второ, не беше завършена в срок газовата връзка с Гърция. Трето, не се използваха възможностите, които ни дават едни директни преговори с Азербайджан, за да се договори друг начин за използване на целите количества азерски газ, както не се даде възможност на атомната централа да увеличи своето производство за битовите потребители“, каза експертът.

По темата за АЕЦ Белене, той заяви, че е можело да бъде изход от кризата.

„АЕЦ Белене вече щеше вече да е в процес на изплащане с приходите, които щеше да има“, каза той.

А по темата за скока на цените, Божков смята, че ще отмине скоро. „Шоковият скок трябва да отмине до месец, цените на природния газ започнаха да спадат“, твърди Божков. /БГНЕС