Еленко Божков: Няма укрити аварии в електроенергийната система на България

От 3 август, откакто служебното правителство встъпи в длъжност, няма укрити аварии в електроенергийната система на България – производствени мощности, преносна мрежа, системни и градски подстанции.

Това заяви заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков в изявление пред медиите, предаде репортер на БГНЕС.

Изявлението му идва като реакция на ДБ, които по-рано в парламента съобщиха, че във ВЕЦ "Цанков камък" от 13 до 15 октомври е имало авария и е преустановена работата му, следствие на това събитие е била затруднена работата на още две водни централи - "Тешел" и "Девин".

Аварията във ВЕЦ "Цанков Камък" е аврийно събитие и е започнат веднага ремонт, който не е планов и ние никога не сме прикривали такъв. Ремонтът е започнат незабавно и работата е в ход, съобщи той. Божков не можа да даде срокове за приключване на работата, но вероятно е това да стане до 18 ноември. Причината за аварията е откъсване на табла в долната част на съоръжение, предпазващо генераторите и турбините на централата от внезапна авария.

Изключването на 85 мегавата от водноелектрическата централа „Цанков Камък” по абсолютно никакъв начин не влияе на сигурността и целостта на електроенергийната системата на България и нормалното потребление на електрическата енергия в България, категоричен бе Еленко Божков. /БГНЕС