Елеонора Гаджева: В библиотеката на всеки читател има място за книги за пътешествия

През изминалата и началото на тази година книгите за пътешествия отбелязаха доста голям интерес от страна на читателите. Това каза пред БГНЕС Елеонора Гаджева, главен редактор на издателство „Вакон”.

По думите ѝ, във време на пандемия, когато хората бяха затворени в домовете си, се оказа, че интересът към книгите за пътешествия е много голям или някак си се възродил. "Хората започнаха да трупат повече информация, може би за това къде един ден биха искали да отидат, когато това е възможно”, посочи тя.

„Вакон” е издателство, фокусирано върху издаването на пътеписи и книги свързани с приключения. „Ние продължихме да издаваме доста книги на световноизвестни пътешественици. Един такъв е Колин Таброн – книгите му „Йерусалим” или „Огледалото на Дамаск”, „Сред руснаците”, са едни от емблематичните книги за всички хора, които се занимават с пътеписи, пишат такива или пък обичат да пътешестват”, каза Гаджева.

Други книги, които тя отечете, че бележат ръст през изминалата и началото на тази година, са мотивиращите книги. „Може би хората започнаха да търсят, както и в социалните мрежи да следват хора, които са мотиватори, които по някакъв начин ги карат да вървят напред, вдъхновяват ги и затова и към този тип книги има доста голям интерес”, посочи тя.

Продължава и тенденцията да се търсят книги, които са свързани с типа „помогни си сам” примерно как да се представяме добре. „По-скоро бизнес ориентираните книги – как да се представяме добре по време на интервю, или как да изберем най-подходящата за нас работа, или как да напуснем тази, която не ни удовлетворява и там, където не се чувстваме добре и да потърсим нещо друго”, обясни тя.

Наблюденията на Елеонора Гаджева показват, че връщането към четенето е тенденция от последните няколко години, като разбира се тук вече затварянето изигра също своята роля. "Мисля, че хората започнаха да четат повече, но и започнаха да избират повече книгите, които четат. Моите наблюдения са такива, че започнаха да се издават по-качествени книги, по-качествени автори, започнаха да се пресяват. Ситото започна да се стеснява”, каза тя.

Нейната прогноза е, че книгите, които са свързани с пътешествие винаги ще имат място на полиците на всеки читател. Тя посочи, че има много места, до които хората нямат толкова лесен достъп и даде пример с тяхната книга "Омъжена за Бутан". "А една книга, колкото и клиширано да звучи, е прозорец към света. „Тоест, отваряйки страниците на тази книга или отваряйки този прозорец към света, ние наистина по някакъв начин задоволяваме стремежа си към пътешествие, стремежа си да научваме нови неща, да се развиваме по някакъв начин”, каза тя.

Елеонора Гаджева не скри, че пандемията се отразила финансово на книгоиздаването и разпространението. „В периода, в който физическите книжарници бяха затворени, имаше доста сътресения, свързани с бюджета на нашето издателство, но ние се опитахме да се преструктурираме, насочихме повече сили и енергия в онлайн продажбите и това до някаква степен – може би 30 или 40%, компенсира, но не напълно липсата дълго време на физически книжарници”, посочи тя.

Намелената ставка на ДДС на 9% е временна мярка до края на 2021 г. Гаджева посочи, че в рамките на Базара на книгата пред НДК (откриването е на 31 май – бел. ред.) ще върви петиция тази временна мярка да се превърне в постоянна, т.е. ДДС върху книгите да остане 9%.

„Надявам се повече да хора да приемат тази кауза и да се включват в петицията”, каза тя. /БГНЕС