Елеонора Лилова: Децата трябва да се справят с предизвикателствата на XXI век

Ангажиментът на държавата и обществото за изграждане на образователна среда, стимулираща разгръщането на потенциала на всяко дете, подготовката му за живот и реализация е изведено на преден план в проекта на Национална стратегия за детето 2019-2030 г.

В нея се предвижда децата да формират умения, които да им позволяват да се справят с предизвикателствата на динамично променящата се среда в XXI век.

Това заяви председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова, предаде репортер на БГНЕС.

Елеонора Лилова участва в откриването на пролетното издание на „Образование без граници“, което обединява двата сектора – образование и кариера, като представя водещи учебни заведения и компании. На изложението участват училища, университети, академии, институции, фирми, работодатели и организации от цял свят.

В словото си тя посочи, че Националната стратегия цели да изгради у децата умения за работа в дигитална среда, критично мислене, отговорно поведение, социална адаптация и междукултурно общуване. Според нея именно тези приоритети са залегнали в основата на изложението, което още веднъж показва възможността всички институции и организации да работят съвместно и в интерес на образованието и реализацията на бъдещите поколения.

Специален гост на тазгодишното издание бе вицепрезидентът Илияна Йотова. „Книгите, образованието и ученето са отворените прозорци към света. С тези думи на своите родители, ние българските деца, независимо от кое поколение, сме изпращани на училище. Тези думи днес, в технологичния XXI век, имат своето особено, но важно значение. 2 дни НДК ще бъде дом за стремежите и мечтите на младите хора за качествено и модерно образование, за модерна кариера. Тук ще се обменя информация за различни образователни модели, ще се говори за традиции, добри практики и нови идеи. За нас ще бъде особено важно да видим какво искат днес младите хора“, заяви тя в приветственото си слово.

Според вицепрезидента успешната кариера трябва да бъде резултат от „протегнатата ръка между образованието и работодателите“. „Само тогава ще има резултат. Трябва да се откажем от т.нар. бързо хранене в областта на образованието. Удобно, но не пълноценно и не здравословно. Често говорим за несъответствие между предлагане и търсене на пазара на труда, за произвеждане на безработни висшисти“, каза още Йотова и допълни, че в България и самите работодатели често алармират за проблемите с недостиг на работна ръка.

Приветствие към участниците отправи и зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова. В него тя увери, че за правителството на страната образованието е не само предизвикателство, а и ежедневна грижа. „През последните две години се направиха много промени в сферата на образованието, които доказаха, че когато има воля и желание, положителните резултати могат да бъдат налице. Да, България е в демографска криза. Ние сме изправени пред нова ситуация, но благодарение на точно такива събития, могат да се решат проблемите по най-добрия начин“, смята тя.

Домакин на събитието, което ще се проведе на 15 и 16 март, е националният дворец на културата. /БГНЕС