Ели Юрукова: Босилеград като Казабланка

Шпиономания тресе Сърбия и Вучич.

Т.н. „български шпионин“, следен, открит и арестуван със съдействието на всички контраразузнавателни и други служби на Сърбия, ще остане 1 месец в предварителен арест.

„Белград е като Казабланка“, гърмят тези дни сръбските медии, цитирайки президента Александър Вучич. Той каза, че Сърбия е като Казабланка, гнездо на шпиони, които са окупирали хотели, къщи, сгради, вили, а чуждите служби са шпионирали и са сваляли от власт управляващата партия, подразбирай и него.

Според декана на Факултета по сигурност Мирослав Биеговиич в Сърбия има около 3000 шпиони и 102 агенти, които са регистрирани в посолствата.

Шпионите са навсякъде, в посолства, между чуждестранните журналисти, между „измислените туристи“ и дори между обикновените сърби, които наивно и без да искат издават секретни информации, философстват специалистите по шпиономания.

Историята опасно ескалира, а медиите обясняват, че България засилва своя шпионски поход на фона на предизборната кампания на Вучич.

Така с лека ръка и забравения от сръбските власти Босилеград се превръща в Казабланка, където театрално е открит от сръбските служби шпионин, работил за България и който е застрашил военните интереси на Сърбия и нейната сигурност.

„Велика акция на сръбската армия, арестуван български шпионин“, пише сръбската „Правда“. Затова пък в интернет коментарите можем да намерим много точен саркастичен въпрос: „Дали е 1 април, и какво има за шпиониране в Сърбия? Дали не е българо-шпионски предизборен новогодишен ход?“

Вихри се предизборна кампания в София, Вучич заплашва, че ще напусне президентското кресло, ако неговата партия не победи. Неговите сателити се борят за всеки глас, пък и за този на българското малцинство, което споделя европейските ценности, затова България е трън в очите на сръбските управници и служби, които ще се мъчат да докажат, че и Босилеград е Казабланка предизборно. /БГНЕС

-------------

Ели Юрукова, кореспондентът на БГНЕС от Белград.