Ели Юрукова: „Сръбският свят“ на Вучич е заплаха за Европа, не го подценявайте

Проектът „Сръбски свят“ представлява заплаха за Балканите и Европа като цяло. Подценяването му от българската дипломация се дължи на факта, че някои родни политици забравят, че България и в ЕС има национални интереси.

Сърбия е една затворена държава, в която се играе на свобода на медиите. Всичко е подчинено на Вучич. Сърбия е руският остров в Европа.

Българските политици трябва да намерят добри съветници, защото Балканите са опасно място на конфликти, които могат да избухнат от една искра.

Това каза в интервю кореспондентът на агенция БГНЕС в Белград Ели Юрукова.

В сравнение с останалите страни от Западните Балкани, които журналистката много добре познава, тя сподели, че намира България възродена, по-красива, европейска. „Духът на българина не е изчезнал. Не е изчезнала и любовта му към България. България е един от бисерите и богатството на Европейския съюз“, подчерта Юрукова.

Според нея в Европа се оказа, че е възможно всичко – и война, и мир: „Руската криза, руско-украинската война, сега напрежението в Косово, показват, че няма мир“.

На въпрос дали сме свидетели на края на управлението на сръбския президент Александър Вучич, Ели Юрукова е на мнение, че „трябва още да очакваме“. Тя е убедена, че той има една много особена роля в тази балканска или сръбско-европейско-руска кръстословица.

„Вучич трябва да направи големи компромиси. Вучич трябва, първото нещо което е, да въведе санкции срещу Русия и може би да признае Косово по някакъв план – европейски, американски или може би сръбско-косовски. Един американски политик беше казал, че компромисът за Косово ще се намери не когато Сърбия и Косово бъдат съветвани от Брюксел и от Вашингтон, а когато Белград и Прищина седнат да разговарят. Именно това е решението на косовския конфликт, иначе просто всичко друго е мимикрия“, категорична е Ели Юрукова.

В Сърбия е в ход изпълнението на нов план, наречен „Сръбски свят“, който според журналистката има връзка със съществуващия „Руски свят“, защото Русия се надява, че ще запази влиянието си в Сърбия, която е единственият ѝ остров на Балканите и в Европа. „Русия ще направи абсолютно всичко да запази Сърбия като свой сателит, това ще бъде много трудно, защото Вучич трябва наистина да избира между Брюксел и Москва и в един момент съм убедена, че той ще избере Брюксел, той няма друг изход“, заяви Юрукова.

Подобни проекти като „Сръбски“ и „Руски свят“ обаче представляват заплаха за региона ни и като цяло за Европа. „Представете си, че се изпълни руско-сръбската идея за руска военна база в Сърбия. Сега се говори само за хуманитарен център, който помага при извънредни обстоятелства, но аз съм убедена, че планът е да се направи руска военна база в Сърбия“, обясни Юрукова, визирайки центъра в Ниш, и допълни, че не знае дали Вучич ще позволи, или няма да го позволи, но самата тя вярва, че това няма да се случи, независимо от желанието на Москва.

Появата на подобна база недалеч от границите на България, означава само още по-дълбоко военно-политическо навлизане на Русия в Сърбия.

Подценяването на опасния за европейската и регионална сигурност „Сръбски свят“ от българската дипломация се дължи на факта, че някои родни политици забравят, че България и в ЕС, забравят и българските национални интереси, заяви Ели Юрукова.

Според нея липсва мъдростта на политиците. „Един министър, един президент не трябва да знае всичко за Балканите, но той трябва да има добри съветници, които да му говорят истината за политиката“, посочи тя.

Юрукова сподели, че ѝ се е случвало да съветва балкански политици и забелязва как те събират мнения на независими наблюдатели, на журналисти и на хора от народа, за да създадат своето истинско мнение. „Мисля, че това в България липсва и пожелавам на българските политици да намерят по-добри съветници, защото Балканите са опасно място на конфликти, които могат да избухнат от една искра, да се запалят. Трябва мъдрост. Вярвам в българската мъдрост“, каза тя.

Ели Юрукова е категорична, че глобално свобода на медиите на Балканите не съществува, за съжаление.

„Сърбия е една затворена държава, в която се играе на свобода на медиите. Националните телевизии, печатът, радиото са подчинени на Вучич. Просто има малки отблясъци по една, две телевизии, които нямат национално излъчване, и може би два вестника, които могат да пишат това, което наистина става“, каза тя и добави, че същото е състоянието на медиите и в Македония, и в Хърватия. В Словения има по-голяма пътека към свободата на медиите, макар че и Словения като образец има проблеми.

„БГНЕС според мен, а и според наблюдатели в Сърбия, според колеги, с които съм говорила, е символ на свободата на словото и много уважавана агенция“, заяви Ели Юрукова. /БГНЕС