Ели Секуловска: Пожарът в “Универсална зала” изпепели и мизерната антибългарска кампания

Въпреки че мислех да пиша за предизборната кампания в Северна Македония, която е в разгара си и е доминирана предимно от антибългарска реторика, ежедневните абсурди в тази малка страна със сигурност ще развалят концепцията.

На 9 април 2024 г. пламъци унищожиха една от най-представителните сгради в центъра на Скопие, наречена “Универсална зала”, която почти изгоря до основи! Все още не е известна причината за пожара. Гражданите на Северна Македония са емоционално свързани с една и съща сграда, в която почти 70 години се провеждат културни събития, концерти на култови имена от световната музикална сцена, драматични спектакли, изпълнения на симфонични концерти… Разбира се, посещението на Филхармоничният оркестър от Лос Анджелис, под палката на Зубин Мета и пианиста Андре Уотс, проведено на 19 октомври 1967 г. Пред около 1800 посетители. Тук ще откроя гостуването на легендарния френски певец, композитор и пианист Жилбер Беко, както и на несравнимата Джозефин Бейкър. В зала Универсална са организирани и филмови вечери на документални, късометражни и анимационни филми, както и прожекции на игрални филми. Проведени са общо 5000 събития, посетени от над 5 800 000 души.

Зала Универсална е проектирана и изградена с български дарения от фирма “Техноекспортстрой” от София, България през далечната 1965 година, но официално е въведена в експлоатация на 10 януари 1966 година.

Пожарът, избухнал в Универсалната зала, беше водеща новина в македонските новинарски емисии, въпреки че повечето от тези медии не споменаха, че същата зала е построена от България. Както винаги, Телевизия Алфа отиде крачка напред; дори и този път не пропусна да обиди България, като каза, че Универсална зала е български проект и че е лошо построена, защото в самата ѝ конструкция е използвано дърво като строителен материал!

Моля те, Господи! Ще си взема правото да говоря от гледна точка на електроинженер – енергетик, който има достатъчно опит както в областта на проектирането, така и в областта на строителството на сгради. Почти навсякъде по света дървото се използва като строителен материал, но затова има защита чрез обмазване с огнеупорни материали, импрегниране и др. По логиката на ТВ Алфа, ако самото дърво като строителен материал е “виновно” за възникването на пожар, то възниква въпросът как не е имало пожар по време на тези 5000 проведени събития. В зала “Универсална” се пушеше допреди 15 години, а по време на рок концерти се хвърляха голям брой незагасени фасове по пода? Пожар в сграда може да възникне само по две причини, а именно: остаряла електрическа инсталация или човешки фактор!

Отдавна много мои колеги алармираха, че електрическата инсталация в зала „Универсална“ непрекъснато се претоварва, че е въпрос на време да излезе от строя и има нужда от незабавен ремонт. Изчисленията на мощността на консуматорите, които са залегнали в първоначалния проект още през 1965 г. И на базата на които беше заложена електрическата инсталация на същата сграда, не бяха предвидени за допълнителните и големи претоварвания, които се случваха многократно през изминалите години! Вместо веднага да се намери решение, изглежда, че опитите за реконструкция на едноименната зала, за която се говори повече от двадесет години от политическите партии, са били само декларативни, мърчандайзинг и част от предизборната театрална сцена.

Абсурдът, като колос от ежедневието в тази малка страна, обхвана всички сфери на живота, включително строителството и енергетиката. Върху руините на старата титова догматична идеология, където всички обществени науки в страната са затворени като в консервена кутия и по никакъв начин не могат да уловят посоката на световните тенденции, човек би си помислил, че поне точните науки и технологии трябва да вървят напред! Но това не е така. Технологиите и науката в Северна Македония едва се движат, влачат се като охлюви и са твърде неуспешни, за да бъдат поне заместител на по-дълбокото жизнено съдържание.

По време на моя трудов стаж съм била свидетел на поредица от абсурди в областта на строителството. За почти 90% от сградите, на които трябваше да бъдат извършени някакви строителни работи, рехабилитация, обновяване или разширение, оригиналните проекти ги няма и никой не се интересува да ги види!

Всякакви строителни работи по съществуваща сграда, без да се проучат старите планове и да се знае какво е направено, когато е построена оригиналната сграда, е рисковано. Ако нямате старите планове и ако не сте ги прегледали, тогава нито инженерът, нито работникът ще успеят с реконструкцията на сградата, те не знаят какво правят. Именно когато избухна пожарът в Универсална зала се правеха строителни работи. Инженерът и работниците, които извършват тези операции, без да знаят къде минава един кабел, могат неволно да го “ударят” и това може да бъде фатално. Според мен това е причината за пожара в зала “Универсална”.

В Северна Македония нещата се правят на сляпо! Никой не носи отговорност за нищо или нещо, никой не се интересува от нищо, нито някой носи отговорност. Никой не се интересува от бъдещето!

Енергийният сектор диша почти през хрилете, въпреки че енергетиката и инфраструктурата са ключови и стратегически за една държава. Преди около 20 години беше изготвена Стратегия за енергетиката от MANU (Македонската академия на науките и изкуствата), но изглежда, че тя никога не е било завършена. Във всяка страна стратегията за енергетиката е от приоритетно значение и се изготвя за следващите 50 години. В Северна Македония, вместо да се обсъждат тези стратегически въпроси и да се предлагат конкретни решения, през повечето време за най-важните теми се говори абстрактно, защото абстракциите не оказват съпротива.

Наистина, тази тяхна игра със собствената им нищета, това осъзнаване и съществуване в празнотата е изненадваща. Компромисът е общ, обхвана всички сфери на живота. В Северна Македония всичко е заразено с измислици, защото страната е отделена от света, от свободата, от истинските ценности.

Затворена система е направена по специален закон, а духовният живот се състои от стрелба с фразеология. Мисли се консервирано, кондензирано, чисто догматично и по формула. Действайки по формула, работейки по формула и формулирайки се сами себе си – това е затворен кръг на Абракадабра. Нашествие на шаблони, теории, абстракции, изградени от някого форми. Има твърде много напразно теоретизиране и наистина има нещо необяснимо в необходимостта на тези хора да теоретизират, въпреки че и те не знаят как да го правят както трябва.

Разбира се, битките, взаимните обвинения и соченето с пръст към дежурните виновници, българите, са във фокуса на вниманието на платените говорители в предизборната кампания в Северна Македония в почти всички предавания и дебати. Журналистът Бранко Геровски в гостуването си по телевизия Алфа нарече българите casus belli, с което ги определи за провокатори, и с евтин трик представи цялата ситуация на бедната публика в изопачен вид, толкова изопачен, че самият Питагор ще се обърка! Но какво да кажем за тези вече известни политици – журналисти? Изкуствените движения, реторика и мимикрия вече са скучни и познати, а когато се задълбочим в техните дискусии, се усеща липса на образование, отвратителна индоктринация и най-вече липса на стил. В такива условия не е трудно да се намери критерий, защото критерият е нисък, местен, провинциален. Всички се позовават на тази истина, реалност, но истина и реалност, вградени във фалшиви, лицемерни закони и правила. Всичко, което е конюнктурно по своята същност и което се поддържа въз основа на лъжа, като на трон, е мизерно и плитко, вяло и посредствено.

Има ги, разбира се, и закопчаните до последно копче благочестиви консерватори от ВМРО-ДПМНЕ, които бранят своята идентичност като всяват омраза към македонските българи, като повечето от тях са наследници на комунистите на Тито! Те пеят една и съща мантра с магарешка упоритост и се стремят само към едно нещо; Да останат асептично чисти и да не допуснат нито един бацил вътре! Да съхранят своето митологично минало, чисто и „неомърсено“, да го съхранят, да го запазят. Да бъда статуя, превръщаща се в бронз. Да живееш временно и да очакваш митологизираното минало да възкръсне в бъдещето. Да не се появи нито една малка цепнатина в бронята на тази вярност!

Идва обаче момент, когато реалността ще си покаже зъбите. И така, македонците, след 70 години догма, живот в абстракция, митология, нереалност, напълно неразбираемо увеличаване на административния апарат и нищо друго освен подкопаване, омаловажаване и тормоз над македонските българи, днес стигнаха до голяма криза, с която нито знаят как, нито могат да се справят!

Ясна ми е политическата незрялост на този народ. Засегнати са от цветна слепота, не умеят да различат важното и първостепенното в политиката, от маловажното и второстепенното. При тотално непознаване на съвременната визия за света и човека, за интелектуалното развитие, чудя се как ще успеят да навлязат в световните тенденции? Не става въпрос за интелект, но трябва да се навлезе надълбоко, да се влезе в новината на света, да се усети стила, ритъма, страстта… Защото всичко около нас се променя, а в Северна Македония остава само мантрата за чистотата – митологизирана и необезпокоявана идентичност, която всъщност не се вписва нито в историята, нито в съвременните световни тенденции.

Тази статия ще бъде без завършен епилог, защото е трудно да се намери епилог, както и да се предложи някакво решение. Ще завърша с изявление на американския посланик в Северна Македония Анджела Агелер, която каза преди няколко дни, че в Северна Македония всичко е възможно! Това нейно изказване говори много и смятам, че няма нужда от коментар. /БГНЕС

--------------------------------------------------------------------------

Ели Секуловска, активист за правата на човека в Македония. Анализът е написан специално за Агенция БГНЕС.