Ели Юрукова: Братко Вучич, ти ракета ли си?

Вярва ли или не България е на мода в Сърбия. И то не по повод кампанийни информации, че половината България по празниците ще се пресели в Сърбия поради качествените плескавици или луканки. Слава Богу освободихме се и от кампанийното излъчване на филма „Бай Ганьо“, който години наред в бивша Югославия се излъчваше по сръбската държавна телевизия.

Сега в центъра на вниманието са шпионски афери с български печат, имагинерни български шпиони, които се разхождат и дебнат по Сърбия, пък и дори невероятното заглавие в медиите, че „България може би ще оттегли признаването на Косово като независима държава“?

За сръбския президент Александър Вучич стана традиция да сравнява Сърбия с България, подчертавайки дебело сръбският икономически и политически хегемонизъм, независимо че България е член на ЕС. И ако всичко това наблюдаваме от другата страна на границата с усмивки, учудване и снизхождение, не можем да не се запитаме откъде идва последният хит и кой е българският приятел на Вучич, който го е попитал „братко, ти ракета ли си?“.

Както се обяснява този въпрос е изречен с възхищение, защото българинът има предвид, че темпото на работа на сръбския президент, броени дни след неговите сериозни здравословни проблеми. Този анекдот беше разказан от самия Вучич.

Не разбирам това сравнение, но не трябва да поставяме под съмнение този българо-сръбски въпрос, ако така казва сръбският президент.

Но затова веднага ни прави впечатление бурята в медиите, че българският премиер Бойко Борисов отново напада Сърбия. Българинът, както се изразява сръбският вестник „Телеграф“, е казал на Путин, че България, не е като Сърбия, която не уважава процедурите. От една страна, Вучич е като ракета в очите на своите български приятели, от друга, е Борисов, който подкача отново Сърбия, както обясняват тук.

Очевидно в Сърбия се води опасна за добросъседските отношения медийна кампания с адрес България и няма кой да я спре. Търси се непрекъснато под вола теле. Проправителствените медии сякаш се хранят с критиките срещу българската външна политика. С повод или без ей така, защото някой трябва да бъде виновен за корупционните политически скандали, които станаха сръбско ежедневие.

Ако Вучич е ракета, както казва самият той в анекдота, който разказа за себе си, тази оценка идва засега от неизвестен негов български приятел. Тук на Балканите не трябва да забравяме, че времето на ракетите отдавна отмина и е време да сменим ракетите с гълъби. /БГНЕС

----------

Ели Юрукова, кореспондент на БГНЕС в Белград.