Елисавета Белобрадова: Обвиненията срещу Люпчо Георгиевски са смехотворни и много далеч от европейските ценности

Обвиненията срещу председателя на Българския клуб „Иван Михайлов“ в Битоля Люпчо Георгиевски са поредната форма на открита, институционална репресия над поредния изявен македонски българин. Това заяви пред БГНЕС Елисавета Белобрадова, депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“.


Тя отбеляза, че в РС Македония демократичността е само декларативна, за пред чуждите наблюдатели, но действителността има много грозно лице.

„Там все още човек не може открито да заяви, че е българин – това продължава да е забранено, при това от държавата, от нейните органи и институции. Визирам Прокуратурата, която повдига абсурдни обвинения срещу българите; Парламентът, който приема репресивни закони при това с ретроактивно действие, което е правен абсурд; Държавната комисия за употреба на имената на личности в РСМ, която на базата на този експресно скалъпен закон постанови забрана на културните клубове, защото името на Иван Михайлов било „провокация към националното чувство на македонския народ“; Съдът, който издава лека условна присъда на подпалвача на клуба в Битоля; Правителството, което подписва международни договори и обещава да гарантира правата и свободите на българите, но всичко остава само на думи. И далеч не е провокирана от България, от нашите усилия да съдействаме за демократизацията на нашата съседна страна и за нейното приобщаване в ЕС – тази омраза е насаждана от десетилетия, като в последно време придобива застрашителни размери с явната или недотам явна поддръжка от страна на държавата, както виждаме“, заяви Белобрадова.

Тя подчерта, че българите биват пребивани, съдени, заплашвани, по клубовете им се стреля, биват палени и разбивани, включително и официалният ни клуб в Скопие, биват заличавани от регистрите. „Не мога да повярвам, че присъствах на откриването и на двата клуба – в Битоля и в Охрид преди по-малко от година, а те вече не съществуват!“, добави Белобрадова.

Народният представител от ПП-ДБ определи като „смехотворни“ обвиненията срещу Люпчо Георгиевски.

„Едното е за предизвикване на омраза, раздор или нетърпимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа с намерение да накърни чувствата на еврейската общност. И защо? Защото клубът, на който той доскоро беше председател, бил взел под наем пространство в т.нар. „Еврейски квартал в Битоля“, на същата улица, където се намира сградата, известна преди като „Пионерската къща“, в която преди 80 години, забележете, преди Втората световна война се е помещавало Сдружението на младите евреи "Хашомер хацеир"! И клубът бил открит в деня на Шабат и първия ден на Песах – един от най-големите еврейски празници. Другото обвинение е за това, че подсъдимият е допуснал на входа на помещението да бъде поставена табела с цитат от Иван „Ванчо“ Михайлов“, заяви Белобрадова.

Тя отбеляза, че всички тези обвинения са толкова далеч от европейските ценности, от правото на свободно изразяване, от правото на свободно сдружаване, че наистина не бих могла да ги окачествя по друг начин, освен като тоталитарни репресии.


„И всичко това става, случайно или не, точно в отговор на искането на Българските сдружения в РСМ към премиера Ковачевски да бъдат включени в работната група по изготвяне на промените в Конституцията на страната. Случайно ли е, че и другият председател на закрито българско дружество – Томе Блажески от Охрид, също е обект на атака от страна на прокуратурата със сходни обвинения – че предизвиквал национална, расова или верска омраза? Очевидно някой иска тези хора не само да бъдат заличени като общественици, но и да бъдат вкарани в затвора, за да послужат за назидание на останалите българи. Докога ще търпим подобно отношение?“, заяви народният представител.

„Българската държава не може да си позволи да допусне подобно отношение към наши сънародници и аз ще работя за преустановяването на подобни практики и за гарантирането на правата на българите в Северна Македония. Както знаете, отношенията с РСМ винаги са били плод на усилената работа на руската политика и пропаганда поради една основна причина - Русия не иска процъфтяващ балкански съюз в рамките на ЕС. „Разединявай и унищожавай“ е основен принцип на тази политика. От наша страна дадохме всичко от себе си, като просто не правихме нищо 15 години. Решението на Народното събрание на Република България от миналата година гарантира, че преговорите за влизане на РСМ в Европейският съюз ще защитават всички български интереси, за които никой не беше работил години наред. Но нашата работа не е приключила – напротив, предстои ни много работа за допълнително разясняване на спорните моменти пред нашите партньори от ЕС, за съблюдаване на изпълнението на поетите ангажименти от страна на Северна Македония, за подпомагане на процеса на демократизация и най-вече за гарантирането на правата на българите там, за постоянен мониторинг и съдействие при всеки един проблем на всеки един наш сънародник на междудържавно и европейско равнище“, каза Белобрадова.

Тя посочи, че голяма част от гражданите с българско самосъзнание в РС Македония живеят проблемно и трудно: „Те не просто имат нужда от подкрепата ни. Това въобще не може да е повод за политически дискурс - те нямат подкрепа и ние сме длъжни като държава да я осигурим. Вписването на българите в Конституцията на РСМ е посоката, в която трябва да работим“.

Белобрадова заяви, че днес, на годишнината от смъртта на Гоце Делчев, наши представители не са част от официалната делегация в Скопие.

„Въпросът ми е какво направихме, за да изпратим делегация. Защото който има воля да отказва, трябва да има воля и да настоява. Да настоява за общи чествания, за официални български лица, за задълбочаване на добрите отношения. Дълг на всеки български политик е да почита българските традиции, българската култура, българската история. Дълг на всеки български политик е на базата на тези ценности и своите отговорности да има отношение и към тези наши сънародници, които не по своя воля са останали извън пределите на нашето отечество и които имат нужда от нашето внимание, грижа и закрила. Защото те са българи не по-малко от всеки един от нас“, каза още Елисавета Белобрадова. /БГНЕС