Елизабет Борн се среща с опозицията в навечерието на следващите протести

Френският министър-председател Елизабет Борн заяви пред АФП в неделя, че ще се срещне с лидери на опозицията в началото на следващия месец и е отворена за разговори с профсъюзите след седмици на протести срещу пенсионните реформи.

Елизабет Борн, премиер на Франция

Тя също така заяви, че няма да използва повече спорния механизъм, който й позволи да прокара непопулярните реформи без парламентарно гласуване, извън бюджетните въпроси.

Борн разговаря с АФП преди поредния ден на протест във вторник, организиран от профсъюзите срещу пенсионните реформи, които включват увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Подчертавайки, че е отворена за разговори с всички социални партньори, тя добави: "Трябва да намерим правилния път... Трябва да се успокоим".

Но тя също така заяви, че пенсионната реформа ще продължи, при условие че бъде одобрена от Конституционния съвет, който ще се произнесе по конституционността на законодателството.

Опозиционните партии се надяват, че Съветът ще се произнесе срещу правителството във връзка с реформата заради начина, по който тя беше прокарана в парламента без гласуване.

Борн използва чл. 49, ал. 3 от конституцията, широко наричан "49, ал. 3", за да прокара законопроекта през Народното събрание без гласуване, когато стана ясно, че правителството не може да бъде сигурно, че разполага с необходимите гласове.

Това последно прибягване до мярката предизвика два вота на недоверие, при единия от които правителството оцеля само с девет гласа - и предизвика яростна реакция по улиците.

Протестното движение срещу пенсионната реформа се превърна в най-голямата вътрешна криза през втория мандат на френския президент Еманюел Макрон, като след прокарването на реформата в Париж и други градове редовно се стига до сблъсъци между полиция и протестиращи.

Откакто стана министър-председател през май миналата година, Борн е използвала чл. 49, ал.3 11 пъти. Но в неделя тя заяви пред АФП, че оттук нататък няма да го използва извън финансовите въпроси.

Запитана за приоритетите си през следващите седмици, тя отговори: "Имам две цели: да осигуря спокойствие в страната в условията на това напрежение и да ускоря предоставянето на отговори на очакванията на френския народ."

Макрон е възложил на Борн задачата да изготви програма за следващия етап от управлението ѝ. В понеделник ще има срещна с нея и с други висши членове на правителството.

Борн заяви, че през седмицата до 3 април ще се срещне с парламентарни групи и политически партии, включително с тези на опозицията, в опит да започне диалог и с цел "успокояване на страната".

Но Жан-Люк Меленшон, бивш кандидат за президент на твърдолявата партия "Непреклонна Франция", призова в неделя пенсионните реформи да бъдат оттеглени и Борн да си тръгне.

Марин льо Пен, лидерката на крайната десница, която отправи предизвикателство към Макрон на изборите през 2022 г., също заяви, че Борн "трябва да си отиде или да бъде накарана да подаде оставка от президента".

Във вторник правителството е изправено пред ново изпитание, тъй като профсъюзите обявиха нов ден на протест срещу пенсионната реформа.

От януари насам стотици хиляди французи излязоха на мирно шествие срещу реформата.

Но вълната от стачки - включително стачката на парижките сметосъбирачи, заради която улиците бяха осеяни с боклук - и понякога насилствените протести срещу реформата на правителството привличат все повече вниманието на международните медии.

Силите за сигурност са подложени на критики за това, че според критиците са използвали прекалено "твърда ръка" при справянето с протестите.

Съветът на Европа заяви в петък, че мирните протестиращи и журналистите трябва да бъдат защитени от полицейско насилие и произволни арести.

В събота Борн и министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин защитиха полицията, като осъдиха насилието от страна на протестиращите.

В неделя IGPN, звеното за вътрешни работи на френската полиция, заяви, че е започнало 17 разследвания на инциденти от началото на протестите на 19 януари.

Миналата седмица френските власти обявиха, че посещението на британския крал Чарлз III, което трябваше да започне в неделя, е отложено заради настоящите размирици.

Днес един от протестиращите продължава да се бори за живота си след сблъсъци с полицията по време на демонстрация в село Сен-Солен./БГНЕС

Париж / Франция