Елизабет Дюпон: Диабетът е сложно заболяване и не спира само с превенция

В Европейския съюз основно са фокусирани върху превенцията на диабета. Препоръчват се диети и по-голяма физическа активност. Но 30 милиона души живеят в ЕС с диабет, така че тук вече не става дума само за превенция на заболяването.

Това заяви в интервю за БГНЕС Елизабет Дюпон, регионален мениджър на Международната диабетна федерация за Европа (IDF Europe).

„Дори и да се опитате да предотвратите неговото появяване, има доста рискови фактори, които обаче не можете да промените. От една страна да, можете да промените диетата си, можете да промените физическата си активност, но от друга страна не можете да промените семейната си история, не можете да промените възрастта си - някои хора са предразположени да развият диабет. Много е важно те да получат подходящо лечение и достъп до това, от което се нуждаят”, добави тя.

Според нея в момента ЕС се фокусира много върху първичната превенция на заболяването. „Това, което наистина бихме искали те да направят, е да разберат, че диабетът е много сложно заболяване и че не спира с превенцията. Ако не се грижите правилно за състоянието си, ще получите много усложнения, свързани с диабета”, уточни Елизабет Дюпон.

Тя обясни, че ако не се грижим достатъчно добре за здравословното си състояние при наличие на заболяването намаляваме с около 10 години продължителността на своя живота и е много вероятно да развием сърдечно заболяване или бъбречно заболяване и подчерта, че диабетът е една от водещите причини за слепота и ампутация. „Това е много сериозно заболяване, ако не се грижим за здравето си правилно. Бихме искали ЕС да се увери, че дава препоръки на държавите членки за прилагане на добри национални планове за диабет, които включват основната част за превенция, но също така и втората част за предотвратяване”, каза тя.

Дюпон посочи, че има различни видове диабет. „Тип 1, който е автоимунно заболяване и обикновено се среща при деца, юноши и млади хора, в момента виждаме, че се появява на по-късна възраст”, коментира тя. По думите й тип 2 се е появявал при хора на около 50-годишна възраст, но в момента се появява във все по-ранна възраст. „Има доста хора, живеещи с тип 2, които са диагностицирани около четиридесетте си години. За съжаление виждаме, че в някои страни и децата се диагностицират с диабет тип 2 и това е свързано с факта, че те не се движат достатъчно, че нямат достъп до подходяща диета и това не винаги е по тяхна вина. Много често е свързано с нивото на социалната икономика, в която живеят, а също и натиска на хранителната индустрия“, каза Дюпон. Според нея възрастта на диагностицираните с диабет тип 2 става все по-ниска о преди, което е огромен проблем. „Ако бъдете диагностицирани в ранна възраст, имате много по-голям риск да развиете усложнения, които наистина биха повлияли на качеството ви на живот в дългосрочен план“, посочи тя.

Около 75% от бюджетите за здравната система по отношение на диабета са свързани с предотвратяването на усложнения при диагностицираните с диабет.

Дюпон коментира, че в тяхната организация има над 1200 младежи и подчерта, че според нея ролята на младите хора е много важна. „Наричаме младите хора създатели на промяната, защото те са тези, които дават нови идеи и са в състояние да предоставят друг вид перспектива“, заяви Елизабет Дюпон. /БГНЕС