Ема Гатева: БТС не трябва да взима наеми от хижите в планините

Десетки планинари излязоха на протест в подкрепа на наемателката на хижа „Амбарица“ Ема Гатева, която Българският туристически съюз иска да принуди да напусне планинския дом, предаде репортер на БГНЕС.

Пред министерството на младежта и спорта, където се намира офиса на БТС те опънаха плакати с лозунги „БТС – не сте над закона“, „Стопанисвай, НЕ БасТиСвай!“.

Ема Гатева благодари за подкрепата на своите планински приятели, дошли от цялата страна.

„Имахме нужда да покажем на БТС, че не сме съгласни с всички техни действия и мисля, че това е доказателство, че те бъркат в позицията си, и трябва да я преразгледат“, заяви Гатева и подчерта, че не приема думите на съюза, че им дължи 30 000 лв.

„Смятам, че БТС неправилно са изчислили моите задължения и ако имат претенции, те могат да заведат дело срещу мен. Ако са прави, ще ме осъдят за 30 000, само че аз не съм съгласна с това“, коментира тя и добави, че нещата в една правова държава трябва да се решават през съда, а не чрез заплашителни писма.

Гатева, която се е занимавала с пещернячество и е завършила алпинизъм в НСА, подчерта, че ако съюзът докаже, че тя дължи пари е готова да напусне доброволно хижата, но е убедена, че не дължи наем на БТС, защото е направила инвестиции, които са в пъти повече.

„БТС е в нарушение да взима наеми от тези хижи. Те са държавна собственост. Специално за х. „Амбарица“ им е предоставена безвъзмездно за развитие на социален туризъм и те изземвайки правата на областната управа искат да взимат наеми, без да са упълномощени. Това е разпореждане с чужди права, което е закононарушение“, заяви Гатева.

Според фотографа Владимир Донков, макар и наемът на х. „Амбарица“ да е в размер на една минимална работна заплата, то той е непосилен, тъй като една хижа не може да изкара достатъчно средства, за да отдели такива и за наем.

„Имал съм допир с организацията БТС. Знам колко корумпирана е тази организация, която действа със заплахи, подкупи, подмяна на документи (последният случай е от хижа Плевен). Мисля, че подобен натиск не може да се оказва на хората, които правят тези планински домове, домовете, които са. В случая с „Амбарица“ , това са едни хора, които от едно място, което беше на бракониери и се случваха всевъзможни незаконни неща в един момент направиха чудеса и върнаха хората обратно горе. И сега една организация със съмнителна репутация, която е разследвана за милиони злоупотреби с хижа „Мусала“ и няколко други големи обекта, иска да вземе това разработено място и да го даде на някой свой човек“, каза Владимир Донков и разкри, че хижа „Амбарица“ е била възстановена с помощта на един кон.

Според него са малцина хората, които с такова желание и плам работят в планината и затова те трябва да бъдат пазени и подкрепяни.

Любителката на планината Яна Гочева е дошла с бебето си, за да подкрепи Ема. Тя е категорична, че хижа „Амбарица“ е Ема и не вижда как тя може да продължи без нея.

„Много искаме хижите в България да бъдат достъпни, уютни и да бъдат дом за планинарите, точно такава каквато е хижа „Амбарица“ в момента. Вярвам, че за момента Ема е човекът, който може да продължи да прави нещата такива каквито са. Най-важното сега е да се намери общ език и да се даде възможност на Ема да продължи да стопанисва тази хижа“, заяви тя.

Стана ясно още, че в следващите дни Ема Гатева ще сигнализира компетентните институции по казуса и ще търси съдействие от тях. /БГНЕС