EMA: Ивермектин да не се използва за лечение на COVID-19

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) не препоръчва използването на ивермектин за профилактика и лечение на COVID-19.

В публикувано на сайта на агенцията съобщение се казва, че най-новите доказателства за употребата на препарата не подкрепят използването му за COVID-19 „извън добре проектирани клинични изпитвания”.

В ЕС таблетките ивермектин са одобрени за лечение срещу някои паразитни червеи, а кожните препарати са одобрени за лечение на кожни заболявания като розацея. Ивермектинът е разрешен също за ветеринарна употреба при широк спектър от животински видове за вътрешни и външни паразити.

Лекарствата с ивермектин не са разрешени в ЕС за използване при заболяване от COVID-19 и EMA не е получила заявление за такава употреба.

След неотдавнашни съобщения в медиите и публикации за употребата на ивермектин, ЕМА направи преглед на най-новите публикувани доказателства от лабораторни изследвания, наблюдения, клинични изпитвания и мета-анализи. Лабораторни проучвания установиха, че ивермектинът може да блокира репликацията на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19), но при много по-високи концентрации на ивермектин от тези, постигнати с разрешените понастоящем дози. Резултатите от клиничните проучвания са различни, като някои проучвания не показват полза, а други отчитат потенциална полза. EMA заключи, че наличните до момента доказателства не са достатъчни, за да подкрепи употребата на ивермектин в COVID-19 извън клинични изпитвания.

Има опасност от увеличаване на страничните ефекти при третиране с по-високи дози от препарата, необходими за получаване на концентрации на ивермектин в белите дробове, които да са ефективни срещу вируса. /БГНЕС