ЕМА прави преглед на китайската ваксина Sinovac

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви, че е започнала "непрекъснат преглед" на китайската ваксина срещу коронавирус Sinovac, процес, който може да доведе до евентуално одобрение за европейския пазар.

Произведена от базираното в Пекин звено Life Sciences на Sinovac, ваксината съдържа инактивиран коронавирус, който не може да причини заболяване, но помага на човек да развие антитела срещу вируса.

Решението на комисията по лекарства за хора на ЕМА "се основава на предварителни резултати от лабораторни изследвания (неклинични данни) и клинични проучвания ", каза агенцията, базирана в Амстердам.

"Тези проучвания предполагат, че ваксината предизвиква производството на антитела, насочени към SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, и може да помогне за защита срещу болестта", се казва в изявление.

Сега EMA ще продължи прегледа, докато няма достатъчно информация за компанията, за да подаде официално заявление за пускането ѝ на пазара.

"Въпреки че EMA не може да предвиди общите срокове, трябва да отнеме по-малко време от нормалното, за да оцени евентуално заявление поради работата, извършена по време на текущия преглед", се казва в изявлението.

Ваксината на Sinovac е одобрен от китайския регулаторен орган за лекарства през февруари. /АФП