EMA препоръчва ваксината Janssen за одобрение от ЕС

EMA препоръчва да се издаде условно разрешение за пускане на пазара на ваксината Janssen на Johnson& Johnson за предотвратяване на COVID-19 при хора на възраст над 18 години.

След задълбочена оценка, комисията по лекарствата на EMA прецени, че данните за ваксината са надеждни и отговарят на критериите за ефикасност, безопасност и качество. Ваксината срещу COVID-19 Janssen е четвъртата препоръчана в ЕС ваксина за предотвратяване на COVID-19.

Това положително становище ще даде още една възможност на властите в ЕС да се борят с пандемията и да защитят живота и здравето на своите граждани, каза Емер Кук - изпълнителен директор на EMA. Това е първата ваксина, която може да бъде употребена в еднократна доза.

Резултати от клинично изпитване установиха, че ваксината Janssen е ефективна за предотвратяване на COVID-19 при хора на възраст над 18 години.

Проучването установи 67% намаление на броя на симптоматичните случаи на COVID-19 след 2 седмици при хора, получили ваксината, което означава, че ваксината е имала 67% ефективност, пише в информацията на сайта на ЕМА.

Нежеланите реакции при тази обикновено са леки или умерени и се изчистват в рамките на няколко дни след ваксинацията. Най-често срещани са болка на мястото на инжектирането, главоболие, умора, мускулни болки и гадене.

Подчертава се, че ще продължат наблюденията за безопасността и ефективността на ваксината.

Как работи ваксината Janssen?

Ваксината действа, като подготвя тялото да се защити срещу COVID-19. Състои се от аденовирус, модифициран да съдържа гена за създаване на протеина на SARS-CoV-2, който му е необходим, за да проникне в клетките на тялото.

Аденовирусът предава гена SARS-CoV-2 в клетките на ваксинираното лице. След това клетките могат да използват гена, за да произвеждат шипов протеин. Имунната система на човека ще разпознае протеина като чужд, ще произведе антитела и ще активира Т клетките срещу него.

По-късно, ако влезе в контакт с вируса SARS-CoV-2, имунната система на ваксинираното лице ще разпознае протеина и ще бъде готова да защити тялото срещу него.

Аденовирусът във ваксината не може да се размножава и не причинява заболявания. /БГНЕС