ЕМА стартира изследване на риска при всички ваксини

Контролният орган по лекарствата на ЕС (ЕМА) разследва дали други ваксини, използващи подобна технология като ваксината на AstraZeneca, представляват риск. Това каза на пресконференция д-р Питър Арлет, ръководител на работната група на EMA за анализ на данни и методи, заявявайки, че има три случая на венозна тромбоемболия, включващи съсиреци след ваксинация с препарата на Johnson & Johnson.

„Има три случая при ваксинация с Johnson & Johnson на кръвни съсиреци, свързани с ниски тромбоцити, които имат някои прилики с тези случаи, които описвахме днес. Броят обаче е изключително малък в сравнение с 5 милиона пациенти, получили ваксината на Johnson & Johnson по целия свят“, каза той. „Под строг контрол ги разглеждаме внимателно и мисля, че би било справедливо да се каже, че има интензивен мониторинг по този въпрос при всички ваксини“.

Д-р Сабине Щраус, председател на Европейската агенция по лекарствата, заяви, че развилите се странични ефекти не са "неочаквани", цитира „Гардиън“.

Емер Кук, изпълнителен директор на регулатора, добави: „Ситуацията се развива, тъй като разполагаме с повече информация, с наличие на повече ваксини и с идентифицирането на различни рискови групи. Можем да очакваме, че с времето ще има нова информация и препоръки“. /БГНЕС