ЕМА: Възможна е връзка между ваксинирането и появата на миокардит и перикардит

Миокардит и перикардит могат да се появят в много редки случаи след ваксинация с ваксините срещу COVID-19 „Comirnaty” и „SpikeVax” (на Pfizer/BioNTech и на Moderna). До такова заключение достигна Комитетът по безопасност (PRAC) на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), което бе публикувано на сайта на агенцията.

Комитетът препоръчва миокардит и перикардит да бъдат вписани като допълнителни странични ефекти в информацията за тези продукти заедно с предупреждение за повишаване на осведомеността сред здравните специалисти и хората, получаващи тези ваксини.

Миокардит и перикардит са възпалителни реакции на сърцето. Симптомите могат да варират, но често включват задух, силен сърдечен ритъм, който може да бъде неравномерен (сърцебиене) и болка в гърдите.

При достигане на заключението си Комитетът взе предвид всички налични в момента доказателства, се подчертава в съобщението.

Разгледаните случаи са възникнали предимно в рамките на 14 дни след ваксинацията, по-често след втората доза и при по-млади възрастни мъже. В пет от случаите се е стигнало до летален изход, като пациентите са били в напреднала възраст или са имали съпътстващи заболявания. Наличните данни показват, че ходът на миокардит и перикардит след ваксинация е подобен на типичния ход на тези състояния, като обикновено се подобрява с почивка или лечение.

Призовават се здравните специалисти да внимават за признаците и симптомите на миокардит и перикардит. Те трябва да предупредят лицата, на които се поставят тези ваксини, да потърсят незабавна медицинска помощ, ако се появят симптоми на миокардит или перикардит.

Здравните специалисти трябва да се консултират с приложимите насоки и / или да се консултират със специалисти (напр. кардиолози), за да диагностицират и лекуват тези състояния.

Към този момент не може да бъде установена причинно-следствена връзка с миокардит или перикардит с други две от разрешените ваксини срещу COVID-19 - Janssen и Vaxzevria1, като Комитетът е поискал допълнителни данни от компаниите производители.

EMA потвърждава, че ползите от всички разрешени ваксини срещу COVID-19 продължават да надвишават рисковете от тях, тъй като научните доказателства показват, че те намаляват смъртните случаи и хоспитализациите, причинени от COVID-19. /БГНЕС