Еманюел Макрон откри впечатляващото олимпийско село в Париж

Президентът на Франция Еманюел Макрон и председателят на организационния комитет на летните олимпийски игри в Париж през 2024 година Тони Естангет откриха олимпийското и параолимпийското село заедно с олимпийските шампиони Мари-Жозе Перек и Брахим Аслум. Комплексът разполага с 82 сгради, в които се помещават 3000 апартамента и 14 250 легла.


Ето всичко, което трябва да знаете за това къде ще отседнат звездите на спорта това лято.


След церемонията по откриването днес най-големите спортисти в света ще влязат в сградите на 12 юли преди началото на Олимпийските игри (26 юли - 11 август) и Параолимпийските игри (28 август - 8 септември).

Общо около 15 000 спортисти от цял свят ще отседнат в олимпийското и параолимпийското село, което е удобно разположено на брега на река Сена между Сен Дени, Сен Оен-сюр-Сен и остров Сен Дени, в северната част на френската столица, на кратко разстояние от "Стад дьо Франс".

"Гордеем се с работата, която свършихте, в рамките на бюджета и в срок", каза Макрон на работниците, предаде АФП.

"Нашите спортисти ще могат да изживеят Игрите в най-добрите условия, а вие допринесохте за промяната на живота на жителите на района. Вие сте част от едно приключение, което ще отбележи нашия век. Това, което беше направено навреме и в рамките на бюджета, докато финализираме реконструкцията на Нотр Дам, не е нищо друго освен забележително", добави той.


От своя страна Тони Естангет каза: "Ще посрещнем света тук, на място, което показва най-доброто от Франция."

"Изпълнени сме с емоции и очакваме с нетърпение да видим преобразяването на селото с 200 делегации, 10 000 олимпийски спортисти и 5 000 параолимпийски спортисти", допълни председателят на организационния комитет.

Базирано на концепцията за наследството, Селото на спортистите е съсредоточено около пет жилищни района и ще предоставя всички необходими условия за спортистите.

Всеки апартамент има между една и четири спални, а банята и дневната са стандартно оборудвани. Във всяка сграда спортистите ще могат да се възползват от услугите на домоуправителя, пералнята, както и от центровете за настаняване и мултирелигиозните центрове.

След края на параолимпийските игри апартаментите, във всеки от които ще бъдат настанени между двама и осем спортисти, ще бъдат предоставени на града.

Встрани от жилищните помещения спортистите ще се радват на голямо разнообразие от възможности за хранене с няколко ресторанта, които отговарят на различни диетични изисквания. Основният ресторант, който може да приеме до 3200 души, ще работи 24 часа в денонощието.

И това не е всичко. Комплексът включва седем тренировъчни площадки, поликлиника и други помощни сгради.

На откриването на селото присъстваха и няколко звезди на френския спорт, сред които Брахим Аслум, спечелил златото по бокс за Франция в Сидни 2000 г., джудистът Орелиен Диес и трикратната олимпийска шампионка по лека атлетика Мари-Жозе Перек.

"Селото е първото място, което посещаваш... то остава в паметта на всеки спортист", каза Аслум, размишлявайки върху собствените си спомени от Игрите.

"Истинско удоволствие е да съм тук в този важен ден", добави Диес, който е избран да се състезава за Франция в категория до 100 кг. и е израснал в същия квартал, в който се намира селото на спортистите. "Селото ще бъде наш дом след няколко месеца, така че е хубаво да видим готовнастта му. И докато това се случва, образът на Игрите се оформя в съзнанието ми", каза още той.

Перек говори за значението на местоположението на селото за спортистите, които се състезават на Игрите. "80% от събитията ще се проведат в рамките на 10 км. от селото и това е невероятно", подчерта тя. /БГНЕС