Емил Димитров прогнозира водна криза и бунтове, БСП и ДПС поискаха оставки

Догодина ще има водна криза – в земеделието и в Бургас. Това каза екоминистърът Емил Димитров от парламентарната трибуна, предаде репортер на БГНЕС.

„Дойдох при вас да поискам съдействие, не да носите моята отговорност, аз ще си нося кръста, но вземем едно изключително важно решение, не с временна комисия, не с анкетна комисия, не с разговори тук-там, където и да е било, да ви поканя да дойдете по двама представители от партия в Министерство на околна среда и водите, ще ви покажа всички карти, ще ви покажа и черните карти. Защо съм дошъл? Догодина ще има водна криза в земеделието, ще имате трети път избори – един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове, защото обезпечеността е 40-45 процента към днешна дата", заяви от трибуната Димитров и в типично негов стил продължи: "аз телефон с Дядо Боже нямам, не знам дали ще вали”.

„Ще говорим за водите с истинските им имена. Идвам с добри намерения, не смятам да се конфронтирам било с някой от вас, било в политически план, това е мое лично изказване и не ангажирам никоя от политическа сила”, уточни Димитров.

По думите на екоминистъра в Бургас ще се случи Перник. Той съобщи, че за казуса се знае отдавна и заради това двете минстерства – на околната среда и на регионалното развитие „воювали”. Решения не се вземат, каза още министърът и обвини областното ръководство, кмет и партиен елит.

След него Корнелия Нинова от името на „БСП за България” каза, че от трибуната се е чула „най-вярната, безкомпромисна оценка на управлението на Бойко Борисов”. „Но този път не от нас, от опозицията, която я даваме непрекъснато в продължение на 4 години, чухте я от министър на Борисов – отвътре, от кабинета, от човек, който е преживял всички тези проблеми, които описа”, каза лидерът на БСП.

Тя каза, че стои огромният въпрос за заплахите, които министърът очертал. „Заплаха от суша, заплаха от наводнения, заплаха от водна криза в земеделието, заплаха от водни бунтове, заплаха за това да се наложи да заменяме производството вместо от вода от въглища. Разбирате ли какво означава това особено на днешния ден. Той казва ще имате или чист въздух, или вода, и ще трябва да избирате – или въздух, или вода”, каза тя и припомни, че днес е поредният ден, в който има в пъти увеличаване на замърсяването на въздуха в големите градове и особено в столицата и то по време на COVID-криза.

Обръщайки се към министъра, Нинова каза, че очаквала след „тази убийствена картина на управлението на Борисов” да подаде оставка. „Защото след това, което ние чухме, смятаме, че изходът е оставка на цялото правителство”, заяви тя.

От ДПС казаха, че следва да се покани министър-председателят в парламента. „И той от своя страна или да опровергае казаното от министъра и да предложи неговото освобождаване, или да дойде тук да потвърди казаното и да подаде оставка на целия Министерски съвет, за да се сложи край на 10-годишното политическо безвремие, в което ГЕРБ пребивава във властта както беше и оценката на министър Емил Димитров”, каза Мустафа Карадайъ.

От думите на екоминистъра ДПС разбрали, че различните министерства не си комуникират, не си кореспондират. „Ние разбрахме, няма кой да организира работата на Министерски съвет.

След изказването на Карадайъ, председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че ще разговаря с премиера. /БГНЕС