Емил Ефтимов: НАТО е силно ангажиран с Черноморския регион

„Споделихме общото мнение, че НАТО остава силно ангажиран към сигурността в Черноморския регион.“ Това заяви заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов след срещата си със заместник-генералния инспектор на Въоръжените сили на Федерална република Германия вицеадмирал Йоахим Рюле, който е на официално посещение у нас.

Вицеадмирал Ефтимов припомни, че на Срещата на върха на НАТО във Варшава е взето решение за изграждането на Регионална морска координационна функция за Черно море. Към момента съществува координиращ елемент, съставен от четирите държави-членки на Алианса от Черноморския регион, разположен във Военноморското компонентно командване на НАТО в Нортууд. „Разчитаме на подкрепата на всички наши съюзници, сред които и Германия, България да домакинства тази регионална координираща морска функция във Варна“, заяви заместник-началникът на отбраната, цитиран от пресцентъра на МО. По този въпрос заместник-генералният инспектор на Въоръжените сили на Германия изрази съгласие, че в настоящата сложна ситуация в региона е необходима много прецизна координация. По негово мнение възможността страната ни да поеме посочената координираща функция представлява въпрос, който е приоритет за цялостната организация на НАТО и ще бъде обсъден от неговите членове. Вицеадмирал Ефтимов посочи, че по отношение на адаптираната Командна структура на Алианса се приветства създаването на Съвместно командване за поддръжка и осигуряване и неговото активиране като Многонационален щаб на оперативно ниво. „Това ще има придадена стойност и приветстваме решението на Германия да домакинства този щаб. България има готовност да се включи в мирновременната структура на този щаб с офицери, съгласно графика през 2021 г.“, поясни той.

Заместник-началникът на отбраната се спря и на развитието на двустранните инициативи в областта на отбраната, като посочи участието ни в Концепцията на Алианса за „Рамкова държава“ отново с водеща страна Германия, както и в клъстера „Ядрена, химична и бактериологична защита“ с един многофункционален взвод. Също така и в „Командване и управление на ВВС“, където България е договорила 9 военновременни длъжности в Щаба на обединения военновъздушен компонент на Федералната република. „България и Германия са членове на Европейския съюз и НАТО, участваме във формирането на политиките и инициативите за осигуряване на мира и стабилността в Европа и Евроатлантическата зона. Нашите Въоръжени сили си партнират в операции и мисии и провеждат съвместни учения. Използваме всички възможности за по-тясно сътрудничество, изграждане на способности и повишаване на оперативната ни съвместимост“, посочи вицеадмирал Рюле. Именно от България той съобщи новината, че поема позицията на началник щаб на Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия. В рамките на визитата си у нас вицеадмирал Рюле се срещна със заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов и посети Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в София и Втора механизирана бригада в гр. Стара Загора. /БГНЕС