Емил Ефтимов за падналия изтребител: Намерен е биологичен материал

Намерен е биологичен материал и предстои да излезе ДНК експертизата, заяви на брифинг във Варна адмирал Емил Ефтимов. Операцията по издирването на падналия изтребител в Черно море край Шабла продължава, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Ефтимов допълни, че до този момент са намерени части от отломки. Сред тях е намерен и биологичен материал, който е предоставен за изследване. Действията са насочени към откриването на черната кутия. На базата на анализа на отломките търсенето е в района, където минният ловец извършва изследванията на подводни обекти. Тази сутрин са потвърдени 2 контакта. Технологично тези действия се извършват със сонари със страничен обхват. Свързахме се с фирми в морския бранш, които разполагат с такава техника. Не се знае кога ще приключи, ще продължим, докато не предоставим достоверна информация. В момента започна прехвърляне на средства към назначения район, добави Ефтимов.

Контраадмирал Кирил Михайлов заяви, че в района на инцидента работи минният ловец Цибър. Започваме работа съвместно с организации и фирми. В надпревара сме с времето. Морската среда е агресивна и черната кутия не бива да стои дълго време във водата. Надяваме се бързо да я намерим, за да може да ползваме информацията от нея, добави още Михайлов.

Военноморските сили продължават и днес, 10 юни, дейностите по издирването на падналия МиГ-29 в Черно море. Самолетът, пилотиран от майор Валентин Терзиев от състава на авиобаза Граф Игнатиево изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел.

В издирвателната операция, която започна веднага след инцидента и продължава и днес, участват екипажите на корветата „Бодри“ и минен ловец „Цибър“, в готовност за използване са водолазен катер и вертолетите „Пантер“ . Морското дъно в района на инцидента се обследва със сонар и хидролокатор със страничен обзор. Теренът, който военнослужещите от ВМС обследват, е с размер на 20 квадратни мили. /БГНЕС