Емил Хърсев: Ако бях на мястото на държавата, и аз щях да дам зелена светлина за участието на ББР в капитализацията на ПИБ

Европейската централна банка няма право да постави условия за капитализирането на Първа инвестиционна банка у нас, съобщи в интервю за БГНЕС финансистът Емил Хърсев. „Ако бях на мястото на държавата ни сега, обаче, и аз щях да направя тази капитализация“, допълни Хърсев.

„Дори при капитализирането на ПИБ всичко трябва да се гледа и от абсолютна гледна точка, и от българска. Въпросът е дали Европейската централна банка има право да поставя тези изисквания, да изпитва тези страхове, да има тези съмнения, и дали има основание да вижда призраци, за да поставя такъв въпрос на България – отговорът е: Изобщо не!“, смята финансистът.

ЕЦП няма никакво основание да има изискване към капитала на банката, и да го предлага. А право да го иска пък изобщо няма, възмути се Хърсев.

„От гледна точка на българското правителство, след като ЕЦБ изобщо няма право да има такова изискване за ликвидността на българска банка, - което е извън всякакви Маастрихтски критерии, правни договори, норми, закони и критерии, въпреки това да поставя едно такова изискване? – правилно ли беше българката държава да подкрепи едно такова увеличение на капитала, включително и с Банката за развитие АД – категорично да. Ако аз бях на мястото на българската държава в тази ситуация – да, щях да го направя“.

„Да, след като сме в такова положение, - на никого не е навредил малко повече капитал без значение дали той е изискван от ЕЦБ или не – въпросът е поставен, правителството е действало. Между другото, става въпрос за напълно символично увеличение на капитала на ПИБ, където ББР не е първата банка, която участва – противно на слуховете до момента, първата банка-участничка в капитала на банката е Европейската банка за възстановяване и развитие“, допълни Хърсев.

На въпрос дали трябваше именно в разгара на икономическата криза, породена от коронавируса, точно сега да се предприемат тези действия в увеличението на капитала на ПИБ, Хърсев отговори, че нужда за такава капитализация до момента не е стояла на дневен ред, но именно сега дойде време за разглеждане на искането на България за присъединяването към Чакалнята на Еврото и необходимите условия за това. „Отново казвам, че капитализацията на ПИБ не е изискване на ЕЦБ, а може да бъде наречено „идея“. Защото изискванията и условията за присъединяване на страната ни към ERM-2 са записани в договори с клаузи, а там такива изисквания няма. Няма закон или международен договор, който да поставя такова изискване“, добави финансистът. /БГНЕС